1. 7 haziranda hdp'yi destekleyen kürtlerin 1 kasımda akp'ye geri dönüş yaptığını göstermiştir. hdp seçmenini soykırımla tehdit eden diktatör 500'ün üzerinde insan öldürerek hdp'den 21 milletvekilini kapmıştır. bunca tehditler altında barajı geçen hdp'nin kendisine oy veren türkiye sosyalist ve sosyal demokrat kitlelerle esasında ne kadar bütünleşik olduğunu göstermiştir.

    öte yandan yine yine bu sonuçlar sosyal medyada aziz nesin ve aysun kayacı paylaşımlarını pik yaptırmıştır.
  2. analize bak hele dedirtmiş seçim.
    ''ülke ne kadar geri giderse o kadar ileri sıçrayacaktır.''
    he amk karanlık çağa kadar geri gidelim, sıçrayıp gelince obi-wan kenobi'nin yanına apprentice'i olarak devam ederiz.
    13 sene çektiniz. az daha dayanın 4 sene çabuk geçer.
    neyse may the force be with you.
  3. sonuclar aciklandikca uzulmeye basladim iyice moralim bozuldu, kufurler yagdiriyorum evde. sonra dedim yeter lan yemisim secimini, partisini, yuzde bilmem kacini, koyununu, hirsizini, katilini, aptaligini. aynı tas ayni hamam iste. 13 yil nasil tepemizdeyseler yine öyle olacaklar degisen bir sey yok. üzülmüyorum dedim son bir kufur daha ettim kapattim televizyonu. oturdum yemek yedim üstüne. gece olunca kafami o yastiga koydugumda dedim ki olan onca sivile, askere, gence, çocuklara, katliamlarda hayatini kaybeden, engelli kalan insanlara ve bu insanlarin ailelerine oldu dedim. bir tek bu insanlar icin üzülüyorum simdi. yalan söylemiyim keske bu sonucun aynisi 7 haziranda ciksaydi da bu kadar ölmeseydik dedim 1 kasim gecesi.
  4. bu seçim sonucunu; marks, durkheim, weber, spencer, simon, comte, gazali, ibni haldun bile gelse açıklayamaz.

    hadi itiraf edelim kimse bu sonucu beklemiyordu.

    ***

    oy ve ötesi gönüllüsü olarak çalıştığım okulda akp ezici bir üstünlükle oyları topladı.

    eve geldiğimde kendi kendime gülüyordum. o derece şaşkındım.

    tv'yi actım. ta taaaam. akp oyların yüzde ellisini almış. yine bi gülme geldi.

    ***

    öğrenilmiş çaresizlik ve duyarsızlaşma evreleri ben de başladı. hadi hayırlısı.
  5. 15 Şubat 2016 tarihinde Wall Street Journal'da yayınlanan bir makaleye göre sonuçlarında çeşitli "düzensizliklerin" bilimsel yöntemlerle kanıtlandığı seçim.

    Makale ve makaleye konu olan bilimsel çalışma İngilizce. Ayrıca sadece Türkiye seçimleri değil, diğer ülkelerin seçimleri ile ilgili de modellemeler yapıyorlar. Walter Mebane ve Kirill Kalinin tarafından geliştirilen Election Forensic Toolkit adlı modelin yöntemleri insanlar tarafından yapılan oy hilelerin oy oranları üzerinde belirgin izler bıraktığı fikrini temel alıyor. Bu belirgin izler de istatistiksel teknikler kullanılarak tespit edilebiliyor. Bununla birlikte aykırı sonuç patternlerin farklı istatistiksel modellerle çaprazlama şekilde karşılaştırılması ve aynı ya da yakın sonucu vermesi sonuçlarda yapılan oynamaların kanıtı oluyor.

    Aşağıda konuyla ilgili makaleleri bulabilirsiniz:
    Wall Street Journal'ın Makalesi
    2015 Seçimleri Raporu