• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
Yazar martin cohen
101 ahlak ikilemi - martin cohen
“ahlak, önemli seçimler hakkındadır ve önemli seçimler ikilemlerdir. kelime eski yunancada ‘iki boynuz’ anlamına gelir. ikilemin boynuzları… sadece iki seçenek vardır: var ya da yok, olmak ya da olmamak, doğru ya da yanlış. hatta belki de yalnızca tek bir seçenek, ikilemin boynuzları arasında yolunu bulmak seçeneği vardır.
doğru ile yanlış arasında tamamen tarafsız kalınması gerektiğinde diretecek çok insan vardır. ahlakı kavramların teknik analizine indirgemeye hazır pek çok felsefeci… ancak, ‘doğru ve yanlış’ sorularını dünyadan soyutlamaya çalışmak nihayetinde boşuna bir çabadır. çünkü hayatta gerçek ikilemler söz konusudur; alınması gereken gerçek kararlar vardır.” martin cohen, (d. 1964) ingiliz felsefeci ve editör. ingiltere ve avustralya’da çeşitli üniversitelerde ders verdikten sonra tam zamanlı yazarlığa yöneldi.
101 ahlak ikilemi, yine yayınevimizden çıkmış 101 felsefe problemi’yle birlikte yirmiye yakın dile çevrilmiştir. (arka kapak)


  1. baştan sona okunacak değil de parça parça ele alınacak türden bir kitap. özellikle ahlak felsefesi ile ilgilenenler sevebilir. bazı ikilemler bana pek ikilemmiş gibi gelmedi, bazıları ise gerçekten kararsız bıraktı. kitabın yarısı ikilemlerden, diğer yarısı ise bunları dair tartışmalardan oluşuyor. yani kitap size net bir cevap vermese de ikilemlerin çoğu için iki taraflı bakmayı ve daha derinlemesine düşünmeyi öğretiyor. tabi kafanızı kurcalayanları eş-dostla paylaşıyorsunuz ister istemez. ancak kitabın başında kullanma kılavuzu bölümündeki 3 maddeyi de -kitabı bir oturuşta bitirmeye kalkmayın, konuları mantıksal formlarına parçalamaya çalışmayın ve problemleri etrafınızdakiler üzerinde çokça sınamayın, bıktırıcı olmayın- dikkate almakta fayda var. boş zamanlarda düşünce egzersizi yapmak için güzel bir kitap.