1. tüm ülkeyi birleştiren, gerçekten türkiye halklarının omuz omuza mücadelesi ile emperyalizme atılmış büyük bir tokattır.

    29 ekim'i cumhuriyet bayramı olarak kutlarken, 18 mart için bir resmi bayram gereği duyulmamıştır.
    oysa ki devrimci - anti emperyalist mücadelenin en önemli zaferidir.
  2. önce ülkem ve milletim sonra canım diyerek dünya'nın en büyük zaferini kazanan yiğitlere selam olsun ruhları şad olsun
  3. 18 mart çanakkale deniz zaferi. nusrat mayin gemisi 8 mart gecesi denize 26 mayın bırakmıştır. 11’inci hat olarak, daha önce tesis edilen diğer 10 hattan farklı şekilde, sahile paralel yeni bir mayın hattı dosemesi sonucu çanakkale savaşınin seyrini değiştirmiştir.

    sonra ne mi olmustur türk savaş tarihinin bu kadar önemli gemisi 1960 lı yillarda satilmistir.
  4. günümüz türkiye'sinde ne yazıkki yalan yanlış haberler ile ilgi odağının başka yerlere kaymasına engel olmak için hepimizin tek tek hatırlatması, unutmamamız gereken bir gün.

    üstteki entry'i giren arkadaşa teşekkür eder, yiğitlerimizin de ruhu şad olsun dileyerek yazımı bitiriyorum.
  5. soyadımın hikayesini bana hatırlatan gün.

    soyadım gençoğlu. çanakkale'de en çok şehit veren il olan bursalıyım. ailemden 12 şehit çıkmış.

    misi köyünden hepsi.

    ali çavuş.
    rıza.
    süleyman.
    galip.
    tahir.
    hüseyin.
    rasim
    ali.
    atilla.
    ismail.
    osman.
    ahmet ki 13 yaşında şehit olduğunda.

    mezarlarının yerleri belli değil tabiki ama şehitlikte hepsinin isimlerini ve nerede, ne zaman şehit olduklarını buldum.

    1934 yılında soyadı kanunu çıktığında büyük dedem ali çavuş'un kundaktayken bırakıp gitmek zorunda kaldığı dedem 20 yaşında ailenin tek erkeği olarak 11 kadının başında aile reisiymiş. soyadı almaya hep 60 -70 yaşında dedeler gelirken kendisine 20 yaşında yeni yetme aile reisi olarak gençoğlu'nu uygun görmüşler.
  6. mutlu
  7. o kadar cephede kaybetmişiz ama bu cephede kazandık diye neden başarılı oluyoruz diye düşünülen zafer. bu zaferin önemi milli mücadele dönemindeki rusya'nın durumu düşünülürse daha çok ortaya çıkacaktır. istanbul'un düşmesi ile cephe kaybetmek farklı şeylerdir. atatürk'ün tarih sahnesine çıkmasını sağlayan en önemli olaydır bana göre. milli mücadele inancıyla da bu savaş ilişkilendirilebilir. atatürk'ün milli mücadelenin lideri olmasına etkisi olan bu savaşın günümüzde ne büyük değişikliklere sebep olduğunu anlamak için biraz derin düşünmek gerekir bence.