1. 1814-1815 tarihleri arasında icra edilmiştir.

    fransız ihtilali ve napolyon savaşları sonrasında avrupa'da ortaya çıkan değişimlerin yarattığı durumu kontrol altına almak ve avrupa'ya yeniden siyasi bir düzen vermek için yapılan konferanstır. aynı zamanda dünya tarihinin neredeyse ilk ve siyasi tarih için dönemeç niteliğinde olan uluslararası kongresidir.

    konferans sonucunda alınan kararlar ingiltere, avusturya-macaristan imp., rusya, fransa, prusya ve portekiz tarafından imzalanarak sonuç anlaşması olarak 9 haziran 1815'te deklare edilmiştir.

    avusturya-macaristan başbakanı olan ayrıca kongrenin de başkanı seçilen metternich'in en büyük siyasi başarısı olarak görülür.

    nitekim bu kongre sonucunda ortaya çıkan büyük devletler arası çıkar birliği esaslı barışa dayalı statü sayesinde avusturya-macaristan gibi kozmopolit yapısı olan bir devlet fransız ihtilali etkilerinden bir nebze kendisini uzak tutabilmiştir.
  2. savaş yerine gizli antlaşmalar ve diplomatik sorun çözümünü öne çıkarmış kongredir. netekim 19.yy savaşlarında 18.yy savaşlarının ancak 1/7'si insan kaybedilmiştir. getirdiği sistem kırım savaşıyla sarsılmış, almanya, italya birleşimlerini ve balkanları hesaba katmadığından bir asrın ardından çökmüştür.
    zei
  3. viyana kongresi saldırgan fransa'yı cezalandırmaktan çok hizaya getirmeyi amaçladığı için uzun süreli bir avrupa ahengini tesis edebilmiştir.

    tam 104 yıl sonra 1919 yılında paris'de toplananların ise aynı vizyonu ve basireti yoktu.