1. turizm sektörü çalışanı olarak bu sene dibe vurduğumuzu söyleyebilirim. çalıştığım otel antalyanın önde gelen otellerinden biri ama rezarvasyon durumları çok kötü. her bombadan sonra önce sevdiklerimizi sonra rezervasyonu arıyoruz iptaller ne durumda diye. benim gibi bekar olan birikmişi olanlar için sıkıntı yok ama ailesi olanlar için çok kötü günler kapıda.
  2. genel anlamda turizm krizi değil ''incoming'' krizidir. yabancı turiste çalışan bir işletme iseniz hapı yuttuğunuz ama yerli turiste çalışan çeşme, ayvalık benzeri bir belde iseniz çok da etkilenmeyeceğiniz krizdir. işlerin her sene çok iyi olacağı, 3 azalır 5 artar ama hep iyiye gider, bu saatten sonra türkiye'ye top atsan yıkılmaz varsayımı üzerinden yatırım yapanların olması gerektiği gibi batacağı, her sene türist geliyor ama bu kadar oteli kesintisiz bir şekilde her sene nasıl dolduracağız, allah göstermesin ciddi bir şey olursa hapı yutarız, krediye yüklenmeyelim diye düşünenlerin ağır travma yaşayıp batmayacağı krizdir.

    yatırımcı olarak tercihlerinizin karşılığını almak dışında bir etkisi yoktur.

    hesapsız kitapsız yatırım yapan batsın zaten.

    arada bir çok maaşlı personel, rehber, dükkan sahibi vs.. işsiz kalacaktır ama onların da önemli bir kısmı 1 sene işsiz kalsa bile yetecek parayı vakti zamanında kazanmıştır. eğer har vurup harman savurduysa o da batacak, parasını bir köşeye koyduysa 1 sene işsiz kalacak ama nefes alabilecektir.

    ağustos böcekleri için ölümcül, karıncalar için ağır ama öldürmeyen bir darbedir.
  3. nedense sadece rus turist az geliyormuş gibi düşünülen turizm krizidir. ülkenin yıl içinde yaptığı siyasi hatalar dış imajı sıfırladı ve cennet gibi güzel bir vatanı develerle gezilen bir orta doğu ülkesi gibi göstermeye başladı.

    ancak nedense bugün bir şey dikkatimi çekti. kuşadası'nda yerli turist için çalışan ve birincil hedefi yerli turist olan bir tatil köyünde doluluk oranının %80 olduğunu biliyorum. hatta öyle ki önümüzdeki haftadan sezon sonuna kadar yer bulamıyorsunuz bu tatil köyünde.

    şimdi söyleyin bakalım, asıl suçlu kim? siyasiler mi, turizmciler mi?

    edit: yerli turist anlamsızmış. sanırım bu nedenle kültür ve turizmcilik bakanlığı memuru tatil yapmaya teşvik için öneri verdi.
  4. sanıldığı kadar da turizm ülkesi olmadığımızı gösteren krizdir. meğer sadece rusun fakirine bedavaya deniz güneş satıyormuşuz o kadar. alternatifimiz çokmuş. tüm becerimiz her şey dahil bedavadan biraz pahalı tatil köyü pazarlamakmış. dünyada geniş sosyokültürel skalada rağbet görmüyormuşuz. ucuzcu vandallar için cazibe merkeziymişiz. siyasal bir hareket yapmak isteyen ukrayna bile (hani ruslarla papazlar ya) uçak dahil 250 dolardan yukarı vermeyiz haftalığına dedi. biz de sanıyoruz bi tarihimiz var kültürümüz var vizyonumuz var portföyümüz var. bunlara rağmen otellerin halen yerli turisti becerme çabasının devam ettiğini gördükçe "müstahak" demekten alamıyorum kendimi. ha bir de antalya oy dağılımından bahsetmedim bile.
  5. yurtdışından misafirim geliyordu, gelmeden önce otelleri kendim geziyim dedim güzel bir otel ayarlarım diyerekten. bütün günüm otelleri gezmekle geçti en sonunda düzgün bir otel buldum ve otelin içini gezerek odayı ayarladım, fiyata gelince pazarlık yaptım ve odayı ayarladım, fiyatın booking.com dan daha pahalı olduğunu bilerek ertesi gün sabah çıkış yaptık ve akşam misafirim özellikle o oteli ve odayı bir daha istedi kırmamak için tamam dedim ve oteli aradım durumu izah ettim kendini ağırdan satacaklarya o bölüm kapalı dendi daha sonra arayın neyse 5 dakika sonra tekrar aradım ve odayı ayarladım fiyata gelince aynı fiyatı dedi ve size indirimli verilmiş dedi aynı zamanda. bende bunun üzerine fiyatın internette daha ucuz olduğunu söyledim ve odayı internet fiyatı üzerinden vermesini rica ettim bana denen size verdiğimiz fiyattan daha ucuza hiç bir zaman oda vermedik, üstelemedim ve kabul ettim misafirim odayı beğendiği için, aynı odayı almak için maalesef. sen otelcisin sezonunda nasıl o bölüm kapalı diyorsun ve parasıyla konaklayacağım yere bana odayı lütfetmişsin gibi konuşuyorsun, internet çağında neye güvenerek daha ucuza vermiyoruz diyerek yalan söylüyorsun. sadece 2016 krizi değil bu sektördeki adamların hepsi hizalanana kadar kriz olmasını umuyorum ha derseniz ki çevremdeki insanlar gibi çoluk çocuklarının rızkı diye o zaman bu adamlar hizalanana kadar kriz olması daha iyi hani %99.99999 u müslüman olan ülkeyizya yalan söyleyerek çoluk çocuğunun rızkını kazanmaz. helalinden yedirmiş olur.
  6. valla topu batsın elin rusu antalyada bizden ucuza tatil yapıyor, üzerine adamlar krizdeyiz diyorlar ama maşallah geceliği yine 300-400 den geçiriyorlar. beter olsunlar bence
  7. bir turizmcinin oğlu olarak soyluyorum ki bitsin bu turizm lanet olsun yansın kül olsun. neden mi? ingiltereden gelecek kızarkadasımla tatil yapmak için bir tur acentasından rezarvasyon yaptık. hersey normal. 2 yetişkin insan biri türk diğeri ingiliz tatil yapmak istiyor. ne yazık ki durum oyle değil ama. turkiye sınırları içerisinde olan bu otel, turk musterilerden gunluk 40 lira ekstra ucret talep ediyor ve bunu da açıkça siz türksünüz o yüzden talep edebiliyoruz diyor. biz daha kendi insanımıza çifte standart uygularken bu sektor nasıl ayakta dursun? bu arada hakkımı sonuna kadar arayacagım ve o otel ve kendine işletmeci diyen vizyonsuz eşeklere 1 kuruş ekstra para vermeyecegim ama durum gercekten içler acısı.
  8. beter olsunlar diyenlerin patlak verdiğinde bu durumun sadece turizmcileri değil bütün ülke halkını etkileyecek bir kelebek etkisi yaratacağından habersiz oldukları krizdir. ekonomik kriz sektör bazlı değildir. turizmdeki bir kriz ulaşım, inşaat, gıda, sanayi, akaryakıt, döviz kuru gibi ekonomiye bağlı her şeyi etkileyecek ve sonuçta olan sadece otel sahiplerine değil hepimize olacaktır. işsizliğe daha değinmedim dikkat ederseniz.