1. telekomünikasyon'da 4g, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3g ve 2g standartlarının devamıdır. diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir.

    bağlantı hızı, cep telefonlarında 100 mbps, wi-fi ağlarında 1gbps'dir. aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır.

    4g, iletişimler sisteminde, 'dördüncü nesil' terimine ait bir ilintilendirmedir. bir 4g sistemi, daha önceki nesillerden daha yüksek veri hızları temeline dayanan herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, ses, veriler ve akan çoklu kitle iletişimin kullanıcılara hizmet verebileceği, uçtan uca ip çözümü sağlar.
    akif
  2. ismindeki 0.5 fazlalığını bir ergenin koca ülkeye kaprisinden dolayı almış yüksek data aktarım hızı olan mobil internet teknolojisi
    (bkz: 4g)
  3. kota daha çabuk dolacak.
    şarj daha çabuk bitecek.

    şimdilik bildiklerim bunlar.
  4. herşeyden önce speedtest uygulaması sayesinde kotalarımızı yiyeceğini farkettim bu meretin. bu mesele hakkında geçmişte yaptığım tatavayı geri alıyorum. evet kotalar yetmeyecek, çünkü dakika başı hız testi yapıyoruz.
  5. asıl adı imt-advanced olan, halihazırda dünya üzerindeki en gelişmiş mobil iletişim ağlarından biri olan(5g) iletişim teknolojisine verilen isimdir. 300 mbps gibi hızlara ulaşabildiği iddia ediliyor. ülkemizde haziran ayından itibarin kullanıma geçileceği söylenmekte. merak edilen konulardan biri ise 3mbps mobil internet ile 2gb kotayı 15-20 liraya satan operatörlerin kota/hız limiti ve fiyatlandırma konusunda ne gibi adımlar atacağı. lakin hız gerçekten 300mbps olursa ki 150mbps olsa bile günlük kullanım aylık olarak verilen 2gb kota miktarının bile üzerine çıkabilir. bekliyoruz.

    edit: 1 nisan 2016 tarihi itibari ile kullanımına geçilecek.
  6. ismindeki ucubelik baş komutanın gönlünü yapmak için uydurulmuştur. sağda solda (ülke dışında) 4.5g demeyin, rezil olursunuz.

    (bkz: lte advance)
  7. bir bilgi yanlışını düzeltelim, 5g'ye verilen isim değildir. haberleşme teknolojilerinde büyük değişikler getiren gelişmeleri belirtmek amacıyla "nesil" denilen bir şey var arkadaşlar. tıpkı çağların açılıp çağların kapanması gibi düşünebilirsiniz.

    1g, 2g birinci nesil, ikinci nesil haberleşme standartlarını temsil ediyor. ve doğal olarak başlı başına yeni bir teknolojiye geçilse de bu teknoloji içerisindeki gelişmeler devam ediyor. dolayısıyla 3g, 3gpp, 3g lte gibi yeniliklerde nesil içerisinde adlandırılıyor. yani 4.5g aslında 4. nesil haberleşme sistemleri içerisinde gelişmiş bir alt kategoridir.

    ve bazılarının sandığı gibi her yeni nesil geldiğinde diğer nesillerdeki gelişmeler, altyapılar çöpe atılmıyor aksine birikimli üstüne konarak devam ediyor.

    genel olarak toplumdaki ikinci bir yanlış anlaşılma da hız artmasının kotayı direkt etkileyeceği.. yani saniyede 100 mb indirebileceksiniz denildiğinde insanlar sanıyorlarki saniyede 100 mb gidecek o zaman internetim 10 saniyede biter. ^:swh^ tabi bu hız artışı kota harcamasında dolaylı olarak artış getirecektir
  8. hakkında her ne kadar güzel açıklamalar getirilmiş olsa da, benim de iki kelam etmek istediğim veri aktarım teknolojisi.

    şimdi senin 1gb kotalı internet pakedin var ve kullanımların belli. bu 1gb sana şu an yetiyorsa, 4.5g'ye geçtiğinde de aynı şekilde yeter. en azından ilk zamanlarda. ha sen dersen ki madem hız arttı, ben telefondan 720p video izlerim, o vakit sıkıntı yaşarsın.

    gelelim günlük kullanım şeklini bire bir koruyan arkadaşlara.

    zaman içinde kotalarınız fazlasıyla yetersiz kalacak, tahminim 1 sene. zira mobil siteler ve uygulamalar bağlantı hızının getirdiği kısıtlamaları göz önünde bulundurmak durumunda kalmadan diledikleri tasarımı ve içeriği sunabilecekler. yani facebook mobil'deki görsel kalitesi artacaktır mesela. web siteler mobil versiyonlarını güncelledikçe daha ağır bileşenler işin içine girecek, ve geçmişte performansı düşürmemek için kullanılmayan bileşenler kullanılmaya başlanacak.

    özetle, bu korktuğunuz mesele vuku bulacak.

    fakat gsm şirketleri gerizekalı değil. sizi çok sevdikleri için, veya belki biraz da rekabet sayesinde, aynı ücretlerle daha yüksek kotalı internet paketleri sağlayacaklardır.

    edge'den 3g'ye geçiş dönemini hatırlayanlar bilir, aşırı uyduruk mobil siteler biraz şekil kazanmaya başlamıştı. sonra 3g'nin adım adım gelişmesi ile bu siteler palazlandı, şekil yaptı. işte şimdi, yani 1-1.5 sene içinde birbirinden civcivli mobil siteler bizi bekliyor olacak.

    benzer bir durum uygulamalar için de geçerli olacak. bilhassa internet bağlantısı gerektiren uygulamalar üretilirken artık verinin daha büyük bir kısmı internet üzerinden işlenecek, çünkü ideal performans için yeterli bir internet hızı olacak. böylece telefonu daha az yoran mobil uygulamalar eskiye göre daha iyi performans sağlayabilecekler.

    android telefonların hafızalarının sonsuza değin artacağını varsaymak saçma olurdu yoksa. bundan kelli uygulamalar daha az hafıza ve daha fazla ram tüketimiyle tatlı performanslar gösterecekler.

    bu da benim yorumlamamdır.
  9. türk telekom (avea) un çok agresif bir pazarlama stratejisi izleyeceğiz sürece giriyoruz.
    avea kuruluşunda 1800 mhz bandını alarak mobil frekans dağıtımı yapmaktaydı. tcell ve vdf ise 900 mhz bandını kullanmakta. türk telekom (avea) un bina içi vs gibi noktalarda çekmeme kesilme vs sorunu bu frekansa bağlıdır. birçok teknik açıklama var bu konuda meraklılar googlelayabilir.
    şimdi türk telekom 4.5 g ihalesinde 900 mhz bandını da aldı. dolayısıyla artık daha kaliteli hale geleceğiz kesin. üstelik fiber konusunda gerçekten iyi iş çıkarıyor türk telekom.

    fiberliyoruz reklam konsepti aslında yeni dönemde gerçekten hızı simgeleyecek. baz noktalarının büyük çoğunluğuna fiber altyapısı kuruldu.

    bu sayede türk telekom'un tüm markalarının neden birleştiğini biraz daha iyi anlıyorsunuzdur sanırım.

    şimdilik bu kadar yazayım, devamını getireceğim..

    not: bu akşam 24:00 te geçiyoruz 4.5 ye. buralar hep başlık dolar :)
  10. şahsen deneyimleyemeyecek olmama rağmen neleri ne kadar değiştireceğini merak ettiğim hadisedir.