1. güneş sistemimizdeki bazı gök cisimlerinin yörüngelerindeki sıra dışılıklar sonucu on yıllar önce ortaya atılan ancak söylentiden öteye geçmeyen gizemli gezegenin varlığını kanıtladığı düşünülen son teorik bulgular servis edilmiş.

    yapılan bilgisayar simülasyonlarına göre dünyadan 10 katı büyüklükte olduğu düşünülen gizemli gezegen güneş etrafında turunu 10 ila 20 bin yılda tamamlıyor. gezegen henüz gözlemlenmedi.

    henüz isimlendirilmeyen gizemli gök cismi 9. gezegen ismiyle anılıyor. pluton yaptığı onca sevimliliğe rağmen yine adamdan sayılmamış, hor görülmüş, eziklenmiş. :( pluton'un ahı üzerinizde olsun...

    kaynaklar:
    * www.findplanetnine.com
    * Güneş Sistemi'ne yeni bir gezegen ekleniyor - fizikist
    * Güneş Sistemi'ne yeni bir gezegen ekleniyor - sputniknews
    * Evidence grows for giant planet on fringes of Solar System - nature.com
    * Case made for 'ninth planet' - bbc
  2. bir süre okuduktan sonra sonunda birşeyler karalamak istediğim insanın hayal gücünü zorlayan gökcismi. gezegen olabilmesi için temel şartların tümünden yoksun olduğunu belirteyim;
    -yatay eliptik düzlemde tüm gezegenler gibi hareket etmiyor. bunu çok rahat ispatlayabiliyoruz, zaten plüton'un en büyük sıkıntısı bu idi. bir sistem'de gezegen grubu aynı düzlemde yörüngelere sahip olan gökcisimleri bütünüdür. kaldı ki bu gök cismi, eğer var ise; güneş sistemine jupiter ve güneş'in konumlarının oluşturduğu 5 farklı noktadan birinden girmek zorunda ki bu noktalardan giriş eliptik düzleme dik olmak zorundadır. yani buradan yattı.

    -bulunduğu sistemde sistemin içinden daha az süre harcaması, tahmini hesapları güneş sisteminin içerisinde ise ^:eğer var ise. bu benim düşüncem^ 130 yıl civarı bir yörünge izleyip sonra sırtını dönüp gideceğini söylüyor. bu kuyruklu yıldız mı ? bu kadar yüksek kütleli bir gök cismi buraya nasıl girip sistemin dengeesini bozmadan çıkıyor akıl alır gibi değil. kaldı ki dünyadan 10 kat daha büyük ise mekanik fizik'le basit bir hesap yaparsanız, güneş'e saturn'den daha yakın bir mesafede dönüş noktası olacak ki bu yerbenzeri (terrestrial planet) gezegenleri biçer.

    -eğer bu tip bir cisim bu sisteme girebiliyorsa ve farz edelim ki güneş etrafından dönüyorsa, bu tip bir yörünge için sistem dışında oluşması gerekiyor. şimdi, burayı maddeleyeyim, normal yazınca kafa karıştırıcı oldu. güneş sistemini oluşturan gezegenler sırasıyla;
    -nebula patladı
    -çekirdeği ortada kaldı^:güneş^
    -enerji ve açısal momentum korunması gerektiğinden; sıcaklık inanılmaz artıp, evrene dağıldı. nebulanın ilk yıldız formunda ki dönüş, merkez ile doğru orantılı bir şekilde oluşan toz bulutunda yeni bir dönüş hızı oluşturdu.
    -oluşan kütle öbekleri, kütlesi ile ters orantılı olarak, açışal momentumu korumak için dönüş hızlarını değiştirdi.
    -kütle öbekleri tüm tozu ve patlamadan kalan maddeleri zamanla toplayak önce protoplanet'e, daha sonra gezegen'e evrildi.

    kısacası bu sisteme ait bir gezegen oluşabilmesi için ilk nebula patladığında açığa çıkması gerekiyordu. yani basitleştireyim, eğer böyle bir gezegen varsa sırasıyla lagrange yanılınır, sistemin oluşumunu 100 yıla yakın kullandığımız doğru çıkan hesapları yanlış hesaplar, buna bakan einstein, yanlış bir genel göreceklikle merkür'ün yerini tam tahmin edemezdi.

    başka birşey yazmacağım, sanırım bu üçü yeterli olur.