• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
a dry white season - euzhan palcy
kendini her zaman şefkatli ve adaletli biri olarak gören johannesburg´lu öğretmen ben du toit, siyah bahçıvanının oğlu vahşice öldürülünce ´ırkçılık´la tanışır. yavaş yavaş farkedecektir ki dahil olduğu toplum, adaletsizlik ve sömürü temelleri üzerine kuruludur.


  1. güçlü bir ırkçılık karşıtı söylemi olan euzhan palcy yönettiği ve donald sutherland, janet suzman, zakes mokae ve susan sarandon'un yer aldığı 1989 yapımı filmde marlon brando'nun da kısa bir rolü var.
  2. irkçılığın, renk ayrımcılığının, siyahları vahşilikle ve medeniyetten uzaklıkla suçlayan batılıların ve beyaz ırkın, afrikalı siyah ırkı inanılmaz işkencelerle ve akıl almaz bir şiddetle nasıl yok etmeye çalıştığını anlatan müthiş bir roman uyarlaması. üstelik romanın yazarı andre brink'in güney afrika'lı bir beyaz olması ve hikayenin de bir beyaz adam üzerinden kurgulanması, anlatım gücünü kat kat arttırıyor.
    film, senaristinin ve yönetmeninin kariyerlerindeki en başarılı işleri. yönetmen euzhan palcy, bu başyapıtıyla hiçbir ödül alamasa da adını sinema tarihine yazdırmayı başardı. çünkü fransız yönetmen, hollywood tarihinin ilk siyah kadın yönetmeni oldu.