abdülhak şinasi hisar

Kimdir?

edebiyata mütareke yıllarında dergâh ve yarın dergilerindeki şiir, kitap tanıtma ve eleştiri yazılarıyla başladı. 1921’den itibaren ileri ve medeniyet gazetelerindeki yazılarıyla tanındı; 7ağaç, varlık, ülkü ve türk yurdu dergileri ile milliyet, hakimiyet-i milliye ve dünya gazetelerinde yazdı. cumhuriyet dönemi yazarı olmasına rağmen dil ve üslup açısından meşrutiyet kuşağına bağlı kalan[kaynak belirtilmeli] hisar’ın bütün yapıtları esas olarak “hatıra”ya dayalıdır. romanlarında maurice barrés, anatole france ve marcel proust gibi yazarların edebiyat anlayışlarını benimsemiştir.[kaynak belirtilmeli]

1942 chp hikâye ve roman mükâfatı’nda üçüncülük alan en önemli eseri fahim bey ve biz, almancaya da çevrildi. (unser guter fahim bey, çev.: friedrich von rummel, 1956) eser roman dalında ödül almış olsa da, hisar, eserini hikâye olarak tanımlamayı yeğler.

sermet sami uysal (varlık yayınları, 1961) ve necmettin türinay’ın (m.e.b., 1988) abdülhak şinasi hisar adlı birer inceleme kitabı vardır.

ölümünden sonra abdülhak şinasi hisar: seçmeler (haz.: selim ileri, yky, 1992), geçmiş zaman edipleri (haz.: t. yıldırım, selis, 2005) ve kelime kavgası: “edebiyata ve romana dair” (selis, 2005) adlı üç kitabı daha çıkmıştır. emre aracı boğaziçi mehtapları'ndan esinlenerek aynı adlı bir keman konçertosu (1997) bestelemiştir.


  1. değeri bilinmeyen yazarlarda örik ile zirveye oynayacak yazar. isminden dolayı genellikle modern roman yazdığı akla gelmediği için genellikle ertelenir. ama kitaplarında beklenmedik bir panorama sunar. temalar nostaljik olsa da içine yerleştirdiği insanlar kesinlikle modern. modern sıkıntılardan muzdarip ilginç karakterler her biri. dualist bir tema vardır ve karakterleri etrafına söylediği yalana kendileri de inanır. insanlardan olabildiğince uzak ve ihtişamını zamanla kaybeden belki de eskiye özleminden deliliğe gider insanları. oblomov gibi geçiş döneminde boğulmalar yaşamış insanı anlatır.
    üslubu çetrefillidir. betimlemeleri proust ve sterne ile yarışır bana kalırsa. uzun uzadıya acelesizce bilinç akışını çok güzel bir şekilde kullanarak bitirir romanlarını. o da atılgan gibi küçük hacimli kitaplar bırakmıştır. atay'dan farkları da belki de budur.

    ne kadar acı ki hisar üzerine sadece bir tane çalışma vardır. hakan sazyek abdülhak şinasi hisar'ın romanlarında özel yabancılaşma adlı kitabında romanlarındaki karakterleri çözümler. modern psikoloji ile olan bağını ortaya çıkarır. farklı bir çalışma daha varsa yazılmasını çok isterim.
    sezgi