• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
açıklayıcı bilgiler el kitabı - julio cortazar
.
bir enginarın yapraklarını soyarak saatin kaç olduğunu anlayabilir misiniz? ya da bir merdivenden bilinçli olarak çıkabilir misiniz? çirkin olduğunuz posta pullarını gönderdiğiniz oldu mu? ya göz yaşlarınıza bir dilim ekmek bandırdığınız?

bu sorulara hayır diyorsanız, anılarını kapkara çarşaflara saranlardan olabilirsiniz ve iç huzurunuz için bu kitabı okumamınız daha iyi...

ülkesinin dışında tanınmasını sağlayan romanlarından ve fantastik öykülerinden önce gelen bu metinler, cortazar'ın iç bakışına ayna tutması yanında, onun usta işi eserlerinin öncüleri olan onca kaçık ve ciddi kahramanın davranışlarını da aydınlatmaktadır.

evinizin tüm aynalarını kırmakla başlayın işe...


  1. cortazar'ın aranıp taranıp bulunamayan, hayal gücünün en güzel yönlerini sergilediği ve ilk üretimlerinin bulunduğu kitap.
    bu kitapla birlikte;

    merdivenlerden çıkarken
    şarkı söylerken
    ağlarken
    açıklayıcı bilgiler eşliğinde aydınlanabiliriz.

    artık cronopioların saf yaşamlarında onlara eşlik eden burjuva famalar ve en gerzekleri esperanzaların yaşamlarını tiyatro izleyicisi gibi izleyebiliriz.
    bu öyle bir kitap ki
    bahçeye darağacı kuran bir ailenin komik parodisi
    öremcekten kopartılan bir ayağın dışişleri bakanına postalanması
    başsız birinin kaybettiği duyum özelliklerini tekrar kazanması
    kaybolan saç telinin bulunuşuna dair ayrıntılı bir hikaye
    yeryüzünün ve denizlerin kağıtla dolup taşması neticesinde kağıttan dağlar oluşması ve ve ve.. evet cortazar metni işte bunlar kadir!

    anormal olaylar anormal hikayeler ama hepsi cortazar'ın bıyık altından gülümsemeleriyle süslenmiş kitabı. cronopiolarla ve famalarla bu kitapta tanıştım ben. enginar yapraklarını soyarak saatin kaç olduğunu öğrenebilirsiniz ya da 'göz yaşınıza bir dilim ekmek bandırabilirsiniz."

    açıklayıcı bilgiler cortazar'dan, bize açıklamaları uygulamak kalıyor.