• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
aden - stanislaw lem
başka bir güneşin dördüncü gezegeni... altı kişilik mürettebat, yere çakılan uzay gemisinden canlarını kurtarıp güçlükle dışarı çıktıklarında, başka bir dünyada olduklarını biliyorlardı. ama aden gezegeni, atmosferinin solumaya uygun olmasına rağmen "başka bir dünya" değildi. onları ne uzaydan gelenlere tapınan vahşiler karşıladı ne de yıldızlararası iletişime gönüllü bir uygarlığın temsilcileri... soluk alıp veren dev ağaçlar, bitkileri andıran binalar, doğal labirentler, dev aynalar, "ikiyaşarlı" canlılar, geçitler ve anlam veremedikleri yığınla şey arasında, korkuyla izlerini sürdükleri uygarlığa erişmeye, onunla iletişim kurmaya çalıştılar. iletişim kurmak kolay değildi. araştırdıkları her yerde, ölümün değişik yüzleriyle karşılaşıyorlardı: kitle mezarları, su dolu çukurlarda saklanan cesetler, iskeletler... gezegeni dünyalı gözleriyle anlamaya çalışan mürettebat, bu farklı uygarlıkla iletişim kurmaya çalışırken, sarsıcı deneyimlerle ve şiddetle yüzleşmek zorunda kalacaktı... bilimkurgu edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan stanialaw lem'den, teknolojiye ve iletişime dair felsefi sorularla dolu fantastik bir roman.


  1. kurgu roman yazmak zor iş. kitabın temelini oluşturan değişikliklerin nasıl bir görüntü, sistem oluşturduğunu tasarlayıp her yeni eylemde etkilerini unutmadan sonuca mantıklı bir şekilde gitmeyi gerektiriyor. aksi takdirde okurken kurgudan kopmak kaçınılmaz. tabi, bu işin bir kısmı. değerlendirme için çokca başlık açılabilir. stanislaw lem söz konusu olunca yaşadığı dönemi ve toplumları nasıl değerlendirdiğini de bilmek gerekiyor. bunun için carl tighe'nin "stanislaw lem: sosyopolitik bilim kurgu"sunu okumakta fayda var.
  2. lem'in ilk romanı sayılabilir. üslubu ve anlatımı daha zenginleşmemiş gibi, kendi de diyor. o ince mizahı, insanlığa bakışı, tartıştığı meseleler burada pek yok. ne var, yabancı bir dünya yaratmadaki başarısı, tasvir kuvveti. o garip gezegen. sonlara doğru bence biraz yavan bir politik eleştiriye bağlanıyor. lem'i merak ediyorsanız buradan başlamayın derim. gelecekbilim kongresi daha tatlı olur... hem de kısa.