• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
ağaca tüneyen baron - italo calvino
italo calvino’nun en sevilen kitaplarından biri olan ağaca tüneyen baron, daha sonra yazarın atalarımız üçlemesinde bir araya getirdiği kitaplardan ikincisidir. birinci kitap ikiye bölünen vikont, üçüncü kitap ise varolmayan şövalye’dir.
ağaca tüneyen baron, soylu bir aileden gelen, on iki yaşındayken babasına isyan edip ağaca çıkan cosimo üstüne yazılmış bir ütopyadır… bir daha yeryüzüne ayak basmayacağını söyleyip bütün ömrünü ağaçların üstünde geçiren, bütün ihtiyaçlarını orada gideren; ağaçların üstünde yemek yiyen, temizlenen, okuyan, öğrenen, hatta âşık olan cosimo, toplumdışı yaşayışına rağmen insanlarla birlikte hareket etmekte, onların yapıp ettiklerine müdahil olmaktadır. o, dünyayı değiştiremese de tanımaya ve anlamaya çalışmaktadır.
cosimo’nun biraz komik, biraz hüzünlü ve pek tuhaf bir şekilde son bulan hikâyesi, aslında insanlık tarihinin kazanma ve kaybetmesi üstüne bir hikâyedir.


  1. çok sevdiğim ve kullanıcı adıma da isim babalığı yapan kitap. cosimo'ya ve inadına buradan selam ederim. prensip sahibi insanlara her zaman saygı duymuşumdur.

    ayrıca bu kitap atalarımız üçlemesinin ikinci kitabıdır. serinin her kitabında hiç olmadık bir senaryoyu ele alır calvino ve hepsinde de ustalığını konuşturur. okumakta fayda var, okumakta her zaman fayda var.