• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
ağaçların özel hayatı - alejandro zambra
şilili yazar alejandro zambra, ispanyolca yazan en iyi yazarlar arasında gösteriliyor. ikinci romanı ağaçların özel hayatı'nda geçmiş ve geçmişin belkileri ile gelecek ve geleceğin getirebilecekleri üzerine bir hikâyeler zincirini takip ediyoruz. ağaçların özel hayatı, verónica'nın resim kursundan dönmeyişiyle başlıyor. öğretmen ve pazar günü yazarı julián'ın önce küçük daniela'yı uyutmak için anlattığı doğaçlama hikâyeler olarak. bekleyiş uzadıkça julián hikâyeleri istemsizce kendi hayatlarına döndürüyor. anımsayışlarla, çağrışımlarla, gözlemlerle ve bunlardan yaratılmış bir gelecekle, daniela'nın geleceğiyle dolu özel hayatlar verónica'nın yokluğuyla şekilleniyor, her sözcüğünde onun dönüşünü bekliyor.

"kitap o dönene ya da julián onun dönmeyeceğine emin olana dek sürüyor."


  1. eve dönmenin yolları ve bonzai kitaplarından sonra okudum. eve dönmenin yolları kadar, bonzaidense daha fazla sevdim diyebilirim.

    anlatımı farklı şimdiki zamandan geriye dönüp anı anlatır gibi hikayenin başladığı noktaları anlatıyor, sonra ileriye gidiyor geleceği, bir çocuğun büyüdüğü zamanı hayal gibi - belki hayal olarak- anlatıyor.

    kişi kendini vererek okumazsa oldukça karışık gelebilir. ancak dikkatli okunduğunda alınan tat harika. ben çok beğendim.

    julian'ın bonzai takıntısı aslında yazarın ilk kitabına gönderme, karakterin yazmaya çalıştığı kitap da hem bonzai hem eve dönmenin yolları'ndan izler taşıyor. bu açıdan detayları da çok hoş buldum.