1. %11.3 açıklanmış.


    ekonomi bakanı kendince seferberlik ilan etmiş. bakanı dinlerken sanki muhalefet milletvekili konuşuyor sandım. haber
  2. son 3 ay içinde iş arayıp da bulamayanların oranı. bunu böyle düşünürsek de durumun vehameti ortada düşünmezsek de.

    diyelim ki adam 3 aydır iş arıyor, 15 gün içinde de çalışmaya hazır, burada nitelik falan konuşmuyoruz adam hamallık yapmak istiyor ama bulamıyor, bunun oranı %11.3

    şimdi bir de eğitimli kesime bakmak lazım milyon kişi kpss hazırlanıyor yani hem iş aramıyor hem de 15 gün içinde çalışmaya hazır değil. kpss'de şırnak tarafına atanmak bile 80 üstü olmuş. evde kpss çalışmak meslek haline geldiği için işsizliğe dahil değil.

    bir de öğrenci grubu var, her şehirde üniversite var, önüne gelen üniversiteye giriyor, bir o kadarı da öss hazırlanıyor. bir o kadarı da açık öğretim okuyor. bunların da hiçbiri iş aramıyor, çalışmaya hazır değil.

    bir de ev kadınları var, maaş almıyorlar ama çalışıyorlar o yüzden iş aramıyorlar, bunlar da çalışmaya hazır değil.

    bir de askerler var gitmeden 1 yıl önce askere gitcem diye iş aramıyorlar gelince de geldim diye aramıyorlar arasa da bulamıyorlar. bunlar da dahil değil.

    işte bunlardan geriye kalanlar içinde işsizlik oranı %11.3

    aslında olayın bir açısı da şu, yukarıda sayılan kişiler yapmak istediği işi yapabilmek için bekleyenler. mevcut istihdamın büyük bir bölümü de yapmak istediği işi yapıp yapmadığını sorgulamayan mecburen çalışan insan güruhu.

    buradan çıkan anlam insanların istihdam değerinin olmadığı, yani senin niteliklerinin pek bi önemi yok. bir vesile çocukluk ergenlik dönemini atlatıp karnını doyurmayı başarıp başaramadığını inceliyoruz. yoksa sen hangi konuda yeteneklisin, nasıl bi sosyal çevrenin ürünü oldun, hangi işleri yapmak istersin, topluma katkın nasıl maksimize edilir gibi şeylerin ucundan bile geçemiyoruz.

    %30'u işsiz, %bilmem kaçı oyalanıyor, çoğu sürünüyor velhasıl bana göre zenginler de dahil insanların %99'u atıl durumda.
    abi