1. ahşap canlı bir organizmanın ürünüdür, ağaç malzemenin üzerinde bulunan hücre kanalları, su-besin taşıma yolları sayesinde hava alışverişi yapabilir. bu alışveriş iç ve dış ortam arasında bir nevi filtre görevi görür. yapı içerisinde nemi dengeler, daha temiz ve taze bir hava solumanızı sağlar. ahşap doğrama her ağaçtan yapılamaz. darbe dayanımı ve taşıyıcılığı yüksek ağaçların, budaksız ve düzgün lifli kısımları kullanılır. kendi fikrimce; kastamonu civarı sarıçam , toros sediri ve geniş yapraklı ağaçlardan da kestane , yabancı ağaçlardan da limba bu iş için uygundur.

    buraya kadar güzel mis kokulu doğramalarımız oldu ve sağlıklı bir şekilde evimizde yaşıyoruz gel gör ki ilk yağmurlu havada doğramalardan sesler gelir , bir miting edasıyla kapıdan ayrı, pencereden ayrı bir slogan duymaya başlarsınız. ahşapın yaptığı hava-nem alışverişinden bahsetmiştim işte bu alışveriş, doğru seçilmemiş ve doğru son kat işlemi yapılmamış doğramada başınıza gerçekten büyük bela olabilir. inşaatçıların pvc doğrama yapma sebepleri de bu sıkıntılarla uğraşmak istememeleridir. yoksa plastik kokan doğrama hem sağlıksız , hem estetik değil, hemde yapıya ahşap gibi taşıyıcı özellik sağlayan bir malzeme değildir.

    ben eski taktiklerle gidiyorum sen ordan takip et; doğramalık ağaç biçilir ve marangozhanenin rüzgarlı yağışsız bir bölgesi seçilip kurumaya bırakılır. bu istiflerden ağaçlar şöyle arada bir kucaklanıp kaldırılır ve ağırlık testi yapılır. hafiflemiş ,o eski halinden eser kalmamış ağaçlar atolyeye alınıp işlenmeye başlanır. biraz özlü kalan, biraz da çirkinler kasalara, düzgün lifli budaksızlarda kanatlara ayrılır. ham paylı geçmeler, zıvanalar, lambalar tasarıma göre kesilip, biçilir. marangoz bu doğramaların üstünde ;kah çay içer, kah sigarasını unutur yeri gelir sarhoş olur uyur. geçmeleri hazırlanmış doğrama parçaları önce tutkal sürülmeden alıştırılır(prova da denebilir). bu vaziyette bir süre beklemesi aslında pek iyidir, çalışanı, eğriyi büğrüyü görmek için ama müşteri sabırsızdır, penceresiz, kapısızdır. alıştırmalar yapıldı ve geçmeler hazırsa kıvama gelmiş tutkal (d3 şeffaf tutkal iyi sonuçlar verir) bu geçmelere sürülür ve birleşme başlar. gönyeye bakılır, düzgünse birleşim noktaları ağaç kavelalar çakılarak desteklenir. bu meşakatli, işkenceli birleşimin sonunda doğramaya bir temizlik yapılıp üzerine önce kalın(60-80) sonra ince (100-120) zımpara atılır. buraya kadar herşeyiyle güzel giden bu işin kafamı en çok kurcalayan kısmı dolgu verniği ve vernikleme işlemleridir sevgili sözlük.

    üst yüzey işlemlerinde kullanılan kimyasallar, ağacın hava-nem alışverişini kapatan iyi bir örtücü olmalıdır. ama ilk paragrafta bu alışverişten bahsetmiştik. temiz hava gelicekti falan. bugunun ustaları gördüğüm kadarıyla üzerini iyice kapatan cilalar atıyorlar. bu sayede ağaç alışverişi kesiyor bir nebze ve çalışmaması sağlanıyor. buraya kadar düzgün giden doğramayı bu tür bir kimyasalla örtmek pek işime gelmiyor doğrusu. bu kimyasallarla ağaç üzerinde plastik bir tabaka yaratmış oluyorsunuz ve pvc den farkınız evde ahşap görünümü. fikrimce bu kısımda en önemli olan seçilen ağacın, doğrama yapılan yerin yakınlarında kurutulmuş ve işlenmiş olması. örneğin ev istanbulda doğramacı ankarada, iki şehir arasında bulunan nem farkı bu doğramayı kesinlikle etkiler, istanbula gelen üst yüzey işlem görmemiş ağaç nem oranın fazla olmasından dolayı, hücrelerine su alır şişer. tersini düşünürsek istanbuldan ankara gibi kuru bir havaya gelen ağaçtan su kaybeder ve eğilir,bükülür ya da burulur. burada anlaştıysak üst yüzey işlemi için yapılacak en iyi yöntem ağacı yağlamaktır. bu çekirdek yağları, bitki özlü yağlar bile olabilir fakat buradaki sıkıntı ağaç kurtlarının besin değeri yüksek yağları da pek bir seveceğidir. bu yüzden daha uzaklaştırıcı kokular ve tatlar yaratmalısınız.bezir yağı ve terebentin ile elde edebileceğiniz karışım ya da reçineyle birlikte kaynattığınız yağlar kullanabilirsiniz. bir kaç kat bu tür bir yağlama hem ağacı besler hemde sizi zehirli koruyuculardan da korur. ilk sene bakarsınız boyanıza ne kadarı duruyor ne kadarı güneşten ya da yağmurdan etkilenmiş, ona göre sonraki yıllarda bu işlemleri tekrarlarsınız.

    biraz bakımı zahmetlidir ama sizinle yaşayan bir yapı malzemesidir ahşap doğrama.
    4li