• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
akta manniskor
dünyada yapay insan kendini göstermektedir. robotların artık robot tarafları kalmamıştır. bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeler gerçek bir insana benzeyen bir ürün yapmayı sağlamıştır. ancak bu insan robotu yeni problemlere ve ikilemlere yol açmıştır. yasal sorular insanların zihinlerinde yer almaya başlamıştır ve hala cevaplanmayı beklemektedir: bir insan robotun yaptıklarının sorumlusu kimdir? insan robotların “insan robot hakları” var mıdır? yaptıkları işin karşılığında para almalılar mıdır? insan robotlarla ilişki kuran insanların sayısı arttıkça, insanlarla makineler arasındaki sınırlar belirsizleşir. insanlar kendilerinin kopyalarını yapmaya başladıkça, onlarla duygusal bağlar kurmaya da başlarlar. o zaman ortaya şöyle bir soru çıkar: “insan” olmak ne demektir? (turkcealtyazı.org dan alınmıştır)


  1. orijinal senaryo sıkıntısı çeken dizi sektörümüze isveç'den hızır gibi yetişen mükemmel bir bilim kurgu yapım. 'real humans' olarak da bilinir. yakın gelecekte olmasa da insanlığın elbet bu seviyeye geleceğini düşünüyorum. lakin teknolojinin bu derece ilerlemesi yanında birçok toplumsal sorunu da beraberinde getirecektir. insanlarla robotlar arasındaki çizginin belirsizleşmeye başlamasıyla ve de etkileşimde olan insan sayısının çokluğu düşünüldüğünde en basitinden; 'hubot hakları' gibi yasal sorunlar belirecektir. biraz ağır bir işleyişe sahip olsa da kesinlikle sıkmayan ve konusunu ince ince işleyen bir dizi.

    özel bir yapay zeka kodu ile özgürlüğüne kavuşan, hubot (human-robot) adlı bu robotlar artık insan gibi özgür yaşamaktadırlar. normalde yanlarında sahipleri olmadan dışarıya bile çıkamayan robotlar bu özel kod sayesinde bir benliğe kavuşurlar ve de benliklerinin bilincindedirler. sahip oldukları özellikler sayesinde insanlardan daha üstün olduklarını düşünen bu hubotlar, artık insanların vadinin dolduğunu düşünürler ve insanların himayesinden çıkmak için hareket geçip, sayılarını arttırıp insanlara karşı bir üstünlük savaşına girişeceklerdir. nietzcshe'nin üstinsan kavramına denk gelir bu hubotlar. evrimin çizgiyle çekilmiş basamakları yoktur lakin bunları evrimin bir sonraki basamağı olarak görebiliriz.

    (bkz: transcendence - wally pfister) filminde yapay zekanın bir benliğinin olup olmadığını anlamak için ona şu soru sorulmaktadır. "öz bilince sahip olduğunu ispatlayabilir misin? yapay zekanın verdiği
    cevap ise: "bu gerçekten
    zor bir soru. sen ispatlayabilir misin?" yönünde gayet güçlü bir savunmadır. buradan da anlaşılacağı gibi "insan olmak ne demektir?" sorunsalı hala geçerliliğini yitirmemiş en güçlü sorunsallarımızdan biridir. ve bu sorunsalları bize karşı kullanabilecek insansı/ üstinsan robotlar var olacaktır. var olan felsefik kavramlarımıza yenilerinin ekleneceğinin habercisi olan, ve de hali hazırda var olan felsefik kavramlarımızın üstünde bizi tefekkür etmeye (derin düşünmeye) iten bir dizidir.

    ikinci sezonunu tamamlayan dizinin yeni bölümlerini iple çektiğimiz de bir gerçektir. bilim kurgu, gizem ve felsefeden hoşlanan kişiler için kesinlikle tavsiye ediyorum.
    hubot
  2. toplamda 2 sezon ve 20 bölümden oluşan muhteşem ötesi isveç yapımı bilimkurgu dizisidir. 2. sezonda masraftan biraz kısmaları gözden kaçmamıştır. 3. sezon için yapımcısının da senayoyu yazmasına rağmen pek umutlu olmadığı dizi, orjinalliğiyle beni benden almayı başarmıştır. insansı robotlara yöneltilen karşıt tepkilerle yabancılara yöneltilen ırkçı tepkilere gönderme yapmasıyla gayet her yaştan insana hitap etme kabiliyeti haiz olan dizi, yarattığı paralel bir evrende acaba biz olsaydık neler olurdu diye düşündürmeden de edemiyor. insansı robotların sadece şarj edilme koşuluyla maaşsız olarak insanların normalde yaptığı işleri yapmaya başladığını ve insanların bu yüzden inanılmaz büyük bir işsizlik problemiyle uğraşmak zorunda kaldığını bir düşünün... insanların kölesi olması için yarattığı robotların bir şekilde başkaldırma ihtimalinin oluşmasını ve bu robotların insan gibi düşünüp karar vermesiyle acaba bizleri insanlardan ayıran nelerdir şeklinde düşünebilme ihtimali bile diziyi beklentilerin oldukça üstüne çıkarmaya yetiyor. siz siz olun, bilimkurgu, sosyoloji ya da psikoloji ile ilgiliyseniz bu diziyi kaçırmayın...

    edit: bu diziyi bitirip de ağzında kalan tadı korumak isteyenlere animatrix bölümlerinden the second renaissance adlı birbirinin devamı olan iki bölümü izlemelerini şiddetle öneririm. en azından 2. sezonda yüksek ihtimalle yarıda kalacak dizinin gidişatı hakkında hayal gücümüzü zenginleştirebiliriz.