1. (bkz: acute rheumatic fever) (*:arf)
    namıdiğer kalp romatizması. bir de halk arasında beta diye de bilinir. herkes bir yerlerden aşinadır bu terime çünkü bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde oldukça sık görülür.
    *edinsel kalp hastalıklarının gelişmekte olan ülkelerde en sık sebebidir.*

    önemli bir hastalık! tanıyıp tedavi etmeliyiz ki kalpte sekel kalmasın. tabii her gördüğümüz romatizma hastasına da arf gibi yaklaşmamalıyız. eski doktorlar öyleymiş fmf'i bile bilmediklerinden herkese penisilin verip geçiyorlarmış. tıp ilerledi lütfen biraz dikkat.

    taaa 1884'te lasegue demiş ki: "arf is a disease that licks the joints but bites the heart." yani rf eklemleri yalar, ama kalbi ısırır. adam taa o zaman söylemiş bakın. ne demek bu? arf, kardit yapar, artrit yapar fakat tedavi edilse de kalpte sekel kalır ama eklemler düzelir.

    o yüzden prognozu belirleyen en önemli etmen kardit'tir.

    grup a beta hemolitik streptokokus enfeksiyonundan 2-3 hafta sonra görülür. yani bildiğimiz faranjit işte. faranjit olup daha sonra eklem ağrısı, ateş şikayetleri başlıyorsa uyanık olmak lazım. bir de öyle herkeste görülmez. streptokokların belli suşlarında çok görülür ve enfeksiyon geçirenlerin yüzde 2-3'ünde görülür. yani duyarlı birey lazım bir de, herkeste görmüyoruz.
    ama beta hemolitik streptokok enfeksiyonu geçiren herkese profilaksi vermeliyiz ki arf gelişmesin!!!!

    ne veriyoruz? streptokok enfeksiyonu geçiren kişilere 10 gün penisilin veriyoruz.(primer profilaksi) kafamız rahat oluyor, arf gelişmiyor.

    peki halihazırda arf geliştirmiş kişilere napalım? sekonder profilaksi. neden? çünkü arf geçirenlerin yüzde 50'sinde hastalık tekrarlıyor. bu da çok önemli kimse kardit olmasın değil mi? napıyoruz? hastada kardit varsa 21 günde bir, ömür boyu penisilin.
    kardit yoksa 21 yaşına kadar penisilin veriyoruz.

    önemli edit: arf en sık 5-15 yaş arası görülür. kardit gelişirse ilerleyen yaşlarda ciddi kalp sorunlarına neden olur.