aldous huxley

Kimdir?

aldous leonard huxley, (d. 26 temmuz 1894, surrey-ingiltere – ö. 22 kasım 1963, los angeles). ingiliz yazar. ingiltere'nin sussex bölgesindeki godalming'de doğdu. birçok ünlü bilim adamı ve sanatçı yetiştirmiş olan huxley ailesinden geliyordu. eton college'da okuduğu sıralar gözlerindeki bir rahatsızlık yüzünden kör olma tehlikesiyle karşılaşınca, öğrenimine ara vermek zorunda kaldı. sonradan oxford üniversitesi'ndeki balliol college'da okudu. romanları ve denemeleriyle tanınmış olmasına karşın kısa hikâyeler, şiir, gezi yazıları, film hikâyeleri ve senaryolar ile de uğraşmıştır. roman ve denemelerinde sosyal norm ve idealleri, bilimin insan yaşamında yanlış kullanılımını eleştirmiştir. parapsikoloji ve mistik temelli felsefelerle ilgilenmiş ve bu konularda yazılar kaleme almıştır. özellikle türkçe'ye "kalıcı felsefe" adıyla tercüme edilen "perennial philosophy" adlı eseri perennial felsefeyi çeşitli çevrelerde yeniden gündeme taşımıştır.


  1. en iyi distopya yazarlarından, her konuda fikri olan, pek çok şey hakkında yazabilen, fikir üreten, şair,yazar, felsefeci.

    kendisini üne kavuşturan günümüz distopyası brave new world yazmış, bu romanı yazarken h.g. wells'ten etkilenmiştir. bilimin egemen olmasıyla insan mutluluğunun kesinlikle sağlanabileceği söylemektedir. yazdığı kalıcı felsefe/kadim felsefe( the perennial philosophy)evrensel gerçeklilik ilkelerinin tüm kültürlerde ortak olarak mevcut olduğuna dair bir felsefi düşünce aşılamaya çalışmış, bazı kısımlarda başarılı, bazılarında başarısız olmuştur. sakin kafa ve maksimum konsantrasyon ile okumayı tavsiye ederim bu felsefi kitabını. algı kapılarında meskalin ile zihnin doğadaki yeri ve beyin ve bilinç arasındaki ilişki gibi eski ve çözülmemiş bilmecelere tutabileceği ışığı görmek için meskalin almıştır.

    hayatının son dönemlerinde doğu felsefelerine ve mistik akımlara ilgi duymuş, hayatı boyunca sürdürdüğü arayışını ada kitabından anladıklarımız ile zen budizm'inde bulmuştur. ''mutluluğun, alabildiğine özgürlüğe dayandığı, gerçek bir güzel yeni dünyadır'' diyor a. huxley.
    başkanların, devlet adamlarının bilimin insanlığın yıkımına nasıl araç edilebileceğini(2.dünya savaşı,atom bombası), dünya nüfusunun hızla artışını, toplumları saran tüketim tutkusunu(aşırı tüketim, amaçsız alışveriş), insanın teknolojiye nedenli köle oluşunu(fb,twitter,internet), kitle iletişim araçlarıyla güdülen sürü ulusları,sorgulamayan, herşeye inanan insanlar, bireyleri gözü dönmüş bir kazanç tutkusuyla sürüklenen sözde çağdaş toplumları(her gün çalışan, tatili bile olmayan özel sektörler), sürekli azalan özgür düşüncelerin, insan yaratıcılığını gören aldous bunları nasıl umutla güzel bir hayale dönüştürebileceğimizi gösteriyor son romanı olan ada'da.

    bertrand russell' a ait olan insanlığın yarını kitabının sonunda ''düşüncenin alabildiğine dal budak saldığı, umudun hiçbir zaman gölgelenmediği, soylu bir davranışın şu ya da bu paçavra amaç uğruna alçaklık diye cezalandırılmadığı, ışıl ışıl bir sevinç dünyası kafamda canlanıyor'' diyerek betimliyor özgür düşüncelerin dünyası ada ' da.

    a.huxley 'in kitaplarını okuyun, okutun. belki onun ütopyalarındaki bilimin gemen olduğu, özgür düşüncelerin paylaşıldığı, umutlarımızın sönmediği ''ütopik'' bir dünyaya kavuruşurz.
  2. "vucut bulmus her ruh yanlizliga mahkumdur"