1. üniversiteden sonra işe yarayan ama üniversiteden önce girilmesi gereken sınavdır.
  2. an itibariyle bütün umutlarımı bağlamış olduğum sınav.
  3. 80 lira bayıldığım için son bir ay kala -aslında sanırım 3 hafta- kendimce hazırlanmaya karar verdiğim sınav
    hedefim minimum 85 ama soru sayısı azaldığından beri sayısal sanki kasıyor
    başarılar genşler
  4. hiç çalışmadan sözel soruları yapcam bakalım ne olacak başarılar dilerim
  5. 18 aralık 2016'da sonbahar döneminin sınavı yapılacakmış.
    benim de gireceğim olan sınavdır.
  6. tanım: akademik kariyer yapmak isteyenlerin girmesi gereken sınavdır.
    2017 ilkbahar dönemi için son başvuru tarihi 23 marttır. sınav ücreti 90 tl. olup, ösym kartlı ödeme sistemi ile yatirilabilmektedir.
  7. bazı insanların anlayamadığım bir şekilde lisansüstü eğitimin kalitesizliğini,akademideki çürümeyi öne sürerek günah keçisi yaptığı sınavdır.

    nedir efendim, işte türkçe matematiğe bakarak yüksek lisansa/doktoraya öğrenci mi seçilir?
    1-)lisansüstü eğitime kabul şartlarının sınavla bir ilgisi yoktur. onları üniversite/fakülte belirler.ales bu konuda sadece objektif bir ölçme aracıdır.
    sadece ales-yds ile öğrenci kabul ediyorsa bu üniversitenin öğrenci seçmedeki başarızlığı daha doğrusu tembelliğidir.bu sınav sadece 'niteliklerim arasında türkçe ve matematiği etkin kullanma da var' sınavıdır.

    2-)hadi o adam bir şekilde eğitime başladı, bunun yüksek lisansı var, doktorası var.bu en az 6 yıllık eğitim sürecinin bir akademisyenin iyi veya kötü olmasındaki payı esastır.sen kalkıp adamın kalitesizliğini niye yıllarönce girdiği sınava yüklüyorsun?belki de bu basit mantığı kurmaya muktedir olmadığın için ales matematiğin artmıyordur,ha?

    şimdi niye bu kadar malzeme yaptım: sırf kendisi yüksek alamadı diye sınava neresinden çamur atsam diye bakan,ales'ini kullanarak bir yerlere tutunabildiğim için şahsımı küçümsemeye çalışan insanlar var da ondan.kendi başarızlığına/talihsizliğine kulp takıcam derken sizi 'ay cnm çok kalitesizsin aslında,sınav çok dandirik ondan bi baltaya sap oldun.'ha bir de arkasından özellikle sana demiyrm lafı geliyor ya,he he.
  8. "sağda solda eleştirmeyin ulan!" dediğim sınavdır.

    neden mi? belki bunda da sorular servis ediliyor, adayların puanlarıyla oynama yapılıyor fakat yine de belli bir sistem ve kalite oturtulmuş bir sınavdır.

    mesela bundan birkaç yıl önce (bkz: öyp) vardı. öğretim üyesi yetiştirme programı. merkezi bir alım yapılıyordu. sisteme ales, yabancı dil ve diploma puanlarını girip tercihlerini yazıyordun, sistem seni puanının yettiği yere atıyordu. bundan sonra mülakat vb. sınav da yoktu. bu en adil sistemdi, torpili ortadan kaldırmıştı ve tabii ki pek çok hoca bundan rahatsız oldu. onlar bölümlerini babalarının çiftliği olarak gördüğünden alınacak araştırma görevlilerini kendi akrabalarından, metreslerinden veya partilerinden seçmeyi daha makul buluyorlardı. dışarıdan hakkıyla gelen araştırma görevlilerinden son derece rahatsızlardı ve yıllardır yök'e baskı yapıyorlardı. nihayet yök, öyp'yi bitirdi.

    artık üniversitede, parti teşkilatında sağlam torpilin yoksa kadro alman hayalden başka bir şey değil. artık sadece cari usul ile alım yapılıyor. yani x üniversite ilan veriyor ki bu ilan şartları genelde almak istediği adamın yaptığı teze kadar indirgeniyor. mesela y konusunda yüksek lisans yapmış olmak diyor ilanda, yöktez'e o konuyu yazıyorsun tek bir tez çıkıyor karşına ve ne tesadüf ki kadroyu alan da o şahıs oluyor. eskiden cari usulde alınacak kişi sayısının 4 katı aday, ales ve dil ortlamalarına bakılarak sıralanıp sınava çağrılırdı. yök bu sayıyı da 10'a çıkardı. böylece almak istedikleri kişi artık 10. bile olsa yazılı sınava girmeye hak kazanıyor. oradan sonrası zaten tiyatrodan ibaret.

    söylediklerime inanmayanlar, abartı bulanlar yök üyelerinin akrabaları, çocukları hangi üniversitelere nasıl girmiş araştırsınlar.

    kısaca ales'e de kulp takıp eşeğin aklına karpuz kabuğu sokarsanız yarın bu sınav da kalkar ve tüm öğrenci- araştırma görevlisi alımları üniversitenin inisiyatifine kalır.

    biz hala osmanlı'nın yıkılma sebeplerinden beşik ulemalığını yaşıyoruz.

    son olarak 2 yıl önce 93'ü çakıp zirvede bıraktığım sınavdır kendileri. ;)
  9. 7 eylül 2017 tarihi itibarıyla birtakım değişiklikler geçirerek revize edilmiş akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavı. bu değişiklikler genel hatlarıyla şöyle:
    - sınav sonuçları neticesinde alınan puanların geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla yükseltilmiş.
    - sözel I-II ve sayısal I-II olarak bölümlenen sınav ve soru tipi sözel ve sayısal olarak ikiye bölünmüş.
    - eşit ağırlık puanının oluşması için sorumlu olunan %40 sözel ile %60 sayısal soru tipindeki test sistemi, yukarıdaki değişiklik ile birlikte %50 - %50 şeklinde dengelenmiş.
    - toplamda 160 soru ve 180 dakikadan oluşan sınav, 50 sözel ve 50 sayısal olmak üzere 100 soruya, süre de 150 dakikaya güncellenerek soru başına düşen sürede de arttırıma gidilmiş.
    bununla birlikte, soruların içeriğinde de bir takım değişiklikler gerçekleşecekmiş, fakat kıyas yapabilmek için sanırım sınav tarihini beklemek gerek.
    kaynak: ntv
  10. soru sayısı 160'tan 100'e düşmüş, geçerlilik süresi de 5 yıl olmuş. ömür boyu yapsaydınız keşke. niye öyle yaptınız ki.
    jimi