1. hayat içinde her yönde kullanılan, çözeceğimiz sorunlarda, gideceğimiz yollarda vs. tüm aşamalı/aşamasız olan şeyler için kullanması elzem olan çözüm basamağının bütününe verilen isimdir.

    aslında hayatımızın birçoğunda bu tanımı kullanıyoruz, bir yere nasıl giderizin yol haritası, bir yemeği nasıl yaparızın tarifi bu tanımı içeriyor.

    dış dünyadan bilişim'e sıçrarsak; yazılımsal olarak daha kalıcı ve pratik çözümler üretebilmek programlama için çok önemli.

    bu kavramı kendimize aşıladığımız vakit beynimiz ne yaparsak yapalım hemencecik akış diyagramını (flow chart) kafamızda canlandırıp hata yapma payımızı azaltıyor.
  2. eger yanlış tanımlamıyorsam, anladığım kadarıyla bir sistemin en hızlı, en pratik şekilde çalışmasını sağlayan adımlar bütünü.

    pers matematikçi el harezmi'den gelmektedir.

    bu aralar hafiften öğrenmeye, mantığını anlamaya çalıştığım şeydir ayrıca.
    pan
  3. bir işin hangi etaplardan geçilerek yapılacağını gösteren çalışma planıdır. bir programlama dili değildir. istenilen sonuca varmak için yapılması gerekenlerdir. bilgisayara derdini anlatmaktır.

    çok bilindik bi örnek:

    1. telefon kulübesine git
    2. telefon kartı al
    3. telefon sırasında kaç kişi olduğuna bak
    4. kişi sayısı sıfırdan fazlaysa 3 e dön
    5. kapı kapalıysa kapıyı aç
    6. içeri gir, kapıyı kapat
    7. telefon kartını telefona yerleştir
    8. ahizeyi kaldır
    9. numarayı çevir
    10. konuşmanın bitip bitmediğine bak
    11. konuşma bittiyse kartı al, bitmediyse 10 a dön
    12. bir daha konuşma yapılacaksa 7 e dön
    13. kapıyı aç, dışarı çık
  4. insan zihni karmaşık bir algoritmalar bütünüdür. tüm canlıların zihni bu şekilde çalışır ancak bilinç düzeyinde biz buna hissetmek istemek sezmek vb. deriz. usta bir dövüşçünün hızlıca uyguladığı teknikler ya da çitayı atlatan geyiğin zik-zak benzeri taktikler uygulaması hep algoritmadır.

    kavramın sosyal hayatta bu kadar yaygınlaşması da bilişim ile olmuş gibi görünüyor ama doğrusu bu değil. hukuk ve idare bilimiyle toplumda yayılmıştır algoritma. ortaçağda savaş düzenekleri, sezarın kriptoloji yöntemleri, sümerlerin arşiv ve noter sistemleri anayasalar ve kurumsallaşan iktidarlar hep algoritmadır.

    algoritma her geçen gün bizi daha çok ele geçirmektedir.
    bkz: yapay zeka