1. faaliyette bulunulan yerin ekolojik yapısına ve sosyal şartlarına uyuma, olabildiğince yerel imkânların değerlendirilmesine öncelik veren, yerli ve yabancı girişimcilerin işbirliğine dayanan, hem ekonomik hem de kültürel bakımdan yerel ve bölgesel kalkınmayı amaç edinen turizm şeklidir.

    sağlık turizmi ve termal turizm, inanç turizmi, kış sporları turizmi, hava sporları turizmi, sualtı sporları turizmi, avcılık turizmi, dağcılık turizmi, yayla turizmi, akarsu turizmi, mağara turizmi, kuş gözlemciliği turizmi, ipek yolu turizmi, golf turizmi, kongre turizmi, yat turizmi birer alternatif turizm çeşitidir.
  2. devrimci ve asi bir tatil biçimidir.
    o nassı iş yav diyebilirsiniz?.
    açıklamaya başlayalım. swh

    fransızca bir kelime olan alternatif-ive seçenek, değişen anlamına gelmektedir.
    ve arkadaşlar, ilk olarak bu kelime 1970 yılında ''alternatif enerji'' medyada yer almasıyla popüler oluyor.
    ve alternatif kelimesi 1970 lerin hippi yaşam tarzlarından kaynaklı olarak yürüyor.

    iş turizme nerede bağlanıyor peki?
    şimdi efenim'' kitle turizmi'' bu hippi arkadaşlara göre; modern tüketim anlayışıdır. üçüncü dünyanın sömürülmesidir. bu sebeple kitle turizmine karşı bir reaksiyon gerçekleştirmek gerekir. bu da alternatif turizmdir.

    kısacası sevgili dostlar; üçüncü dünyanın sömürülmesine tepki olarak doğmuş, yerel kaynakların kullanılması ancak elde edilen faydaların gelişmiş ülkelere aktarılmasını reddeden, düşük ölçekli ve yerel sahiplikli alternatif kalkınma yaklaşımına alternatif turizm denir.

    büyük otel sahiplerindense, küçük yerel işletmeler!
    şiarımız bu.
    bunlardan bir kaçı;
    -kuş gözlemciliği turizmi
    -agro çiftlik turizmi
    -hüzün turizmi
    -yayla turizmi
    -karavan ve kamp turizmi
    vb..