• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
altın kupa - john steinbeck
kontrol edilemez denize açılma ve korsanlık tutkusuyla karayipler'e sürüklenen genç henry,17. yüzyıl ispanyol imparatorluğu'nun yüreğine korku salan ünlü bir kaptan olur.onun asıl amacı ise bölgede efsane olan la santa roja adlı gizemli bir bayanı bulmak ve altın kupa'ya sahip olmaktır.


  1. nobel ödüllü yazar john steinbeck’in ilk kitabı olan altın kupa’yı an itibariyle bitirmiş bulunmaktayım. kendisinin fareler ve insanlar, bitmeyen kavga, gazap üzümleri ve sardalye sokağı gibi popüler kitaplarını okumuştum. bunu da arkadaşın kütüphanesinde görüp aldım. bir steinbeck hayranı olarak utanarak söylüyorum ki daha önceden duymuşluğum dahi yoktu . okuduğum kitap 1987 gümüş yayınevi tarafından sabah gazetesinin nobel serisi için basılmış bir nüshaydı. yer yer basım hataları olsa da(215 sayfanın belki 10-15 sayfası)pek göze batmayan hatalardı. tabi kitabın da kütüphanede eskidiğini göz önünde bulundurmak gerek. daha eski basım kitapları da okumuştum lakin kapak ve basım tekniği baya kötüydü okurken elimde kalacak hissini epey yaşadım. emanet olması da bunu arttıran başka bir husus :)
    içeriğe gelecek olursak, steinbeck bu kitapta henry morgan’ın(kendisi korsanlığın altın çağının en ünlü korsanlarındandır) 15 yaşından ölümüne kadarki hayatını başarılı bir şekilde anlatıyor. steinbeck’in eşsiz betimlemelerine bu kitapta diğer eserlerine göre biraz daha ağır ve yorucu bir dil de eşlik ediyor. bunda ilk kitabının olmasının da payı var diye düşünüyorum. klasik 4-5 sayfalık steinbeck betimlemeleri de mevcut, akıp giden eşsiz diyaloglar da. ben bir günde okudum. bunda korsanlığa olan ilgimin de etkisi büyüktür diye düşünüyorum.
    daha önceden steinbeck okuyup beğenmiş biriyseniz ve yazarın ilk eserinin nasıl olduğunu merak ediyorsanız okumanızı tavsiye ederim. özellikle korsanlığa ilgisi olan arkadaşların da çok beğeneceği bir kitap olduğunu düşünüyorum. tavsiyem bulabilirseniz 2006 yılında basılmış olan remzi kitabevi nüshasını bulmanız yönünde. daha sağlıklı bir okuma sunacağını düşünüyorum bendekine göre.

    puanım: 8/10