1. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından kabul edilmiş bir haberleşme servisidir. Türkiye'de Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü kontrolü altındadır. Günümüzde pek çok kişi bu “haberleşme” servisinden -habersiz-dir. Bizde “Neden bir NASA yok ?” ,”Neden uzay çalışmalarında yetersiz kalıyoruz ?” sorularının cevabı burada saklıdır. Zannediyoruz ki uzay çalışmaları sadece astronot yetiştirip, roket fırlatmakla oluyor. Ülkemizde bu işi hobi olarak yapan, ilgilenen kişiler az değil fakat yaşları epey ilerlemiş durumda, çoğu berber, esnaf vs. ve ciddi emek vermekteler. Gerçek mesleği daha farklı sektörler olup, amatör telsizciliğe hayatını adamış insanların olması hevese getiriyor. Yılın belirli zamanlarında yarışmalar yapılır, uluslararası alanda bizleri de temsil ederler. Hatta bir amcamız uzayda bulunan radyo istasyonuna bağlanarak astronotlarla görüşme yapmıştır. gurur kaynağımız

    Amatör denmesinin tek sebebi herhangi bir siyasi veya ticari amaç taşımamasıdır. Amatör telsizclik ile farklı modülasyon türleri bulunmuştur. Onun dışında amatör telsizcilikle ilgilenen büyüklerimiz çoğu üniversite hocasına teknik ve teorik bilgi açısından fark atmaktadır. Bu kadar yorum yeter biraz da heveslilerine bilgiler verelim.

    Amatör telsizci olmak için ilk önce lisansınızın olması gerekir. Eğer ruhsatınız olmadan yüksek frekanslı devrelerle uğraşırsanız, kanunlar açısından sıkıntıya girebilirsiniz. KEGM yılda iki defa ruhsat alımı için sertifika sınavı yapmaktadır. Sınavın konusu, temel elektronik ve haberleşme bilgisi, mors alfabesi ve uluslararası hukuktan oluşur. Aldığınız puanın derecesine göre lisansınızı alırsınız. A, B ve C türü lisansları vardır. Bunlar yayın yapacağınız frekanslara ve röle işletme kurallarına göre farklılık gösterir.

    A lisansı – İzin verilen tüm frekanslarda yayın yapabilir, röle istasyonu kurma izni
    B lisansı – 28 MHz altı yayın yapamazlar.
    C lisansı – 114 MHz üstü yayın yapabilirler.

    Acı tecrübelerle de sabit olmak üzere deprem gibi büyük afetler de gsm ve çeşitli haberleşme kanallarının aktif üniteleri iptal olur ve çalışmazlar. Amatör telsizciliğin en önemli katkısı ise afet sırasında yardım ve destek birimleriyle iletişimi kesintisiz olarak sürdürebilmesidir. Her bir amatör telsizci, afet esnasında gerekli ekipmanı kurup iletişimi devam ettirmeyi kendisine bir görev olarak görür.

    Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) burdan ülkemizde aktif olarak faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Afet ve acil durumlarda sivil savunma ekipleri ile birlikte çalışma yürütmeleri için protokoller imzalanmıştır.

    Amatör telsizcilik güncel teknolojiyi takip ederken, elektronik ve haberleşmenin de gelişme tarihine tanıklık etmektir. Yaşlısından gencine bir emek birliğinde birleşmektir. Katıldığınız yarışmalardan vatandaşlarınız bir haber olsa da onları temsil etmeye çalışmaktır.