• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
american history x - tony kaye
derek vinyard, babası zenciler tarafından öldürülen bir neo-nazi'dir. bir gün arabasını soymaya çalışan üç zenciyi acımasızca öldürür ve tutuklanarak hapise gönderilir. derek, hapiste kaldığı sürede ırkçı düşüncelerini sorgulamaya başlar ve iyilikle kötülüğün her ırkın içinde varolduğunu farkeder. kardeşi danny de ırkçı fikirler taşımaktadır ve yaşadıklarından ders alan derek, hapisten çıkınca danny'ye doğru yolu göstermeye çalışacaktır.


  1. içeriği bir kenarda tutalım şu an ve sadece sigara nedir ve neden içilir sorusunu soralım. ya da boşverin filmi izleyelim. elimizin pakete her gittiği an biraz daha anlarız. en azından ben öyle olmuştum. işte benim için böyle de bir yönü olan filmdir.
  2. "hapishanede siyahmış beyazmış farketmez herkes düdüklenebilr" dedirten film.
  3. !---- spoiler ----!

    öfke bir yüktür. hayat sürekli kızgın yaşanmayacak kadar kısadır, buna kesinlikle değmez. derek "bir yazıyı alıntı ile bitirmek iyidir" der. birileri zaten senin söyleyeceğini en iyi şekilde söylemiştir. daha iyisini yapamıyorsan, onlarınkini alır ve yazını etkileyici bir şekilde bitirirsin. seveceğinizi düşündüğüm birinden alıntı yapıyorum."biz düşman değiliz, dostuz, düşman olmamalıyız, hırslarımız zorlayabilir ama yürek bağlarımızı koparamayız. hafızamızın gizemli yolları tekrar aşıldığında canlanacak ve tabiatımızın iyi yönlerinin yanında olacaktır.

    !---- spoiler ----!
  4. evet kesinlikle okullarda izletilmesi gereken filmlerden. içinde yaşadığımız toplumun bizi nasıl ahmak yapabileceğini ,dogmaların, bize kesinmiş gibi öğretilen bir sürü şeyin, birazcık sorgulamakla ,düşünmekle ve empati kurmakla aslında ne kadar da zırva olduklarını anlatıyor. yani kısacası diyor ki; e be güzel kardeşim sahip olduğun o düşünebilme kabiliyetini azıcık kullan be. sana öğretilenleri hap niyetine yutma. inan ki sen de anlayacaksın hepsinin zırvalık olduğunu. ama işte azıcık olsa da kullansan şunu.
  5. nasıl olur da sadece bir sahnesi, evet kaldırımdaki sahne, akılda kalıyor anlamadığım film.
  6. insanların, kitlelerin öfke ve farklılıklarını körükleyerek oluşturulan , günümüzde de biz dahil bir çok topumda süren ''diğerleri sorunu'' hakkında iyi film.
    yoda
  7. edward norton'un en iyi oyunculuğunu sergilediği film, senaryo akiciligi ve (özellikle sonlara doğru) carpiciligi ile dikkat çekiyor. ders olarak okutulması gereken filmlerden
  8. insan çoğunlukta ise düşünmeye ihtiyacı kalmaz. bu filmde sadece ırkçılık değil insanlığın genel sorunu olan taraf olma belası işleniyor. ayrıca insanların hayatını almanın düzeltilebilecek bir hata olmadığını gözümüze sokuyor. filmden ders almayı sevmem ama bu film her insan evladının ahlaki olarak düstur edinmesi gereken bir eser.
  9. edwrd norton'u edward norton yapan filmdir. kaldırım sahnesi akıllardan çıkmayan bir sahne olarak başka filmlere de esin kaynağı olmuştur.
    janus
  10. tabii ki favori oyuncu edward norton ile zirveye çıkan bir film!
    dövüş klübü hariç bu ada'mın çok iyi senaryo seçtiğini düşünüyorum.
    faşizmin ayak izlerini ve ırkçılığın nasıl sorgulanması gerektiğini öğreten bir baş yapıt!
    ve insanlara birbirleri ile yaşamayı öğretirsen birbirlerinin güzel yönlerini keşfedecekler, mesajını kalbimize ulaştıran bir film.
    bir dönüşüm hikayesi aslında!
    iflah olmaz bir ırkçının, insana, yüreğe, insanlığa, empatiye dönüşünün hikayesi...
    mutlaka izlenmeli!