1. 12 ekim 1492 yılında italyan denizci christopher colombus'un amerika kıtasına ulaşması ve buranın daha sonraları başka bir kıta olduğunun anlaşılması ile sonuçlanan olay.

    colombus 3 ağustos'ta nina, pinta ve santa maria isimli üç gemi ile ispanya'dan yola çıkar. 12 ekim sabahı tayfadan "tierra!" (ispanyolca: kara) sesleri yükselince sevinçten top atışları yapılır. birkaç saat içinde karaya ilk adım atılır. bir kumsaldır ilk ayak bastıkları nokta. colombus oraya san salvador (kutsal mesih) adını verir. kendini karşılayan yerlilere ise indian (hint) ismini verir zira kendisi doğu hindistan'a ulaşmayı planlıyor. neye niyet, neye kısmet...

    peki neden columbus?

    columbus, denizci olmasının yanında bir de haritacıydı (doğru mu ki bu sıfat? tapu-kadastrocu mu demeli yoksa?). herkesin gözdesi asya ve zenginliklerine batı'dan dolaşarak ulaşabileceğini düşünüyordu. zira doğu'da osmanlı var, venedikliler var, şu var bu var. tarlada 50 kuruş olan biberin beylikdüzü'nde 7 tl olması gibi bir durum mevcut yanii. colombus yola çıkmaya niyetliydi ama sponsor lazımdı. portekiz'e kralına gitti. teklifi kabul edilmedi. şansını ispanya'da denemek istedi. tam da o sene, ispanya'daki son müslüman toprağı olan granada düşmüş. herkes zafer sarhoşu. o atmosferde şan, şeref ve gözde gösterisi için colombus'a sponsor oldu. artık tamamen katolik olan ispanya, hindistan'a ulaşıyor... az buz bir hamle değil sonuçta.

    1492-1504 yılları arasında colombus kuzeydoğu küba, bazı karayip adaları, orta ve güney amerika'nın bazı bölgelerini de keşfeder. hispaniola adası'nda ilk avrupa yerleşimini kurar. son seferinden iki yıl sonra hayatını kaybeder colombus.

    colombus sağlığında hala asya'ya ulaştığını zannetmiştir. baharat, inci ve ipek aramıştır ama onun yerine yabani pamuk, bitki, meyve ve altın bulmuştur. hindistan'a ulaşmamış ama yeni dünya'ya ulaşmıştır.

    seyahat ve keşif sürecini colombus'un kendi ağzından, tuttuğu günlükten okuyabilirsiniz.