• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
anders als die andern - richard oswald
ünlü keman virtüözü eşcinsel paul körner’in hayatı. eskiden beraber olduğu bir erkek, körner’i polise ihbar etmekle tehdit etmekte ve para sızdırmaktadır. bir öğrencisine aşık olan körner, bu psikolojik baskıya artık dayanamaz.


  1. “bu film insanların merakını istismar etmeye ya da sansasyon yaratmaya çabalamıyor. aksine, dramatik bir biçimde kendine has ve güçlü yoğunluğa sahip psikolojik bir portre sunuyor. film, ahlaksızlıktan değil, doğuştan yönlerini belirleyen durumlarından dolayı kanunu çiğneyen talihsiz bireyleri savunuyor. bu bireyler bizim aşağılamamızı değil, merhametimizi hak ediyorlar.”
    (filmin 1919 yılına ait tanıtım broşüründen)

    1919 yapımı “diğerlerinden farklı”, kaynaklarda sinema tarihinde açıkça eşcinsel bir başkaraktere sahip ilk film olarak anılır. o dönemde eşcinsellerle ilgili önyargıların ortadan kalkması için mücadele veren ünlü seksolog magnus hirschfeld’in katkılarıyla yazılan senaryo, richard oswald yönetiminde perdeye yansımış. başrolünde, bir yıl sonra dışavurumcu sinemanın başyapıtlarından “dr. caligari’nin muayenesi”nde cesare’yi canlandırarak üne kavuşacak conrad veidt’ın yer aldığı film, bir şantaj öyküsünü konu alır. filmin çekildiği dönemde, alman anayasasının eşcinselliği bir suç olarak kabul eden 175. maddesi hâlâ yürürlüktedir. bu madde pek çok eşcinselin hayatını karartmaktadır, tıpkı filmde hikâyesi anlatılan çekildiği dönemde büyük ilgi gören “diğerlerinden farklı”, naziler iktidara geldikten sonra yasaklanmış ve imha edilmişti. film yıllar sonra bulunan parçalarıyla münih film müzesi tarafından restore edildi. festivalde de izleyeceğiniz, eksik sahnelerin fotoğraflar veya ara yazılarla açıklandığı bu kopya, filmden günümüze kalmış olan bütüne en yakın versiyon.

    pembe hayat kuirfest kapsamında izlediğim avusturya doğumlu yönetmen richard oswald’ın 1919 yılında çektiği bu alman yapımı filmin zaten kendi başına gelenlerle ayrı bir olay. filmin aslı 120 dakikaymış. nazi dönemi tahrip edildiği için bulunan kısımların fotoğraf ve ara yazılarla birleştirilmiş festivalde izlediğimiz hali 50 dakika.

    film sessiz ve siyah beyaz olmasına rağmen her yerde yasak konuyu ilk olmasına rağmen oldukça sert, cesur ve açıkça gözler önüne sermiş.

    o yüzden de 1919’da çekilmesine rağmen bu konudaki diğer tüm filmlerden daha çarpıcı.
    bu filmi seçtiği ve izlememize olanak sağladığı için pembe hayat kuirfesti de tebrik etmek lazım.