1. çocukluğumuzun kült filmi tango ve cash'in yönetmeni şahsiyet. fi tarihinde bilgisayarımın sabit sürücüsünde peydah olmuş raba lyubvi - nikita mikhalkov isimli filmi geçenlerde "neymiş lan bu acaba" tadında izledikten sonra filmin yönetmenini araştırırken kendisiyle yıllar sonra tekrar karşılaşmak şaşırtmıştı beni. az önce sol frame'de runaway train'i görünce bunu bir işaret kabul ettim ve sözlüğe bu değerli katkıyı yapmaya karar verdim.

    hikaye şu ki, raba lyubvi'nin yönetmeni nikita mikhalkov ile andrey konchalovskiy kardeşler ve rusya'nın aristokrat ve sanatçı bir ailesinden geliyorlar. büyük büyük babalarından iki tanesi önemli ressamlar, diğerleri diplomat, felan. gelecekte abd'de tango ve cash'i çekerek çocukluğumuzun popüler kültüründe derin izler bırakacak olan 1937 doğumlu andrey, gençliğinde piyano virtüözü olmak için 10 sene boyunca moskova konservatuarı'nda kasıyor. sanırım olmuyor. olamıyor yani. yeteneksel kısıtlar sanırım bunu mümkün kılmıyor. derken 1960 yılında andrei tarkovski ile tanışıyor ve konservatuarı bırakıyor. kendini sinemaya veriyor. 1966 yılında tarkovski'nin en büyük şaheseri diyeceğim andrei rublev'i tarkovski ile birlikte yazması sanırım sinema tarihine yaptığı en büyük katkıdır ve devraldığı en kıymetli mirastır - daha sonra tango ve cash ile ihanet etmekte beis görmeyeceği bir miras. neyse, daha sonra kendi filmlerini çekmeye başlıyor. 1979'da çektiği siberiade isimli film (yalan olmasın, bu filmi merak ettim) cannes'da ilgi görünce bir şekilde kapağı abd'ye atıyor. ki bu arada rusya'da olduğu süre boyunca bizim andrey çapkınlığı elden bırakmamış, üç kere boşanmış, dört kere evlenmiş, her karısından bir iki çocuğu olmuş felan. belli ki başarılı bir womenizer, abd'de işsiz güçsüz gezdiği ilk bir kaç sene shirley maclaine ile yaşıyor, sonra nastassja kinski için shirley'i terkediyor - e yani. neyse ki dünyalar güzeli iyi kalpli nastassja'cım bizim andrey'e bir iş ayarlıyor da herif kendi başına ayaklarının üzerinde durmaya başlıyor. ve olaylar gelişiyor. 1984'den günümüze kadar çoğunlukla abd'de, bir kısmı rusya'da, ne çok iyi ne de çok kötü olan 10'dan fazla film çekiyor. bu arada beşinci karısıyla evleniyor, iki çocuğu daha oluyor. ve evet, 1989'da tango ve cash'i çekerek çocukluğ...

    niye bu kadar kötüleyerek yazdım bilmiyorum. halbuki tango ve cash'i severim. daha usturuplu filmlerinden siberiade ile house of fools (2008)'u da görmek isterim. sanırım biraz kıskanmış olabilirim.