1. klasik olucak ama başka ülkenin sınırları içerisinde olsa senede binlerce turist çekecek bir yer. ani

    dünyada herkesin bildiği bir medeniyet olan ani'yi bu zamana kadar ki tüm türk hükümetler kapıya gişe koyamaktan başka bi bok yapmayarak, başıboş bırakarak tarihi değerlerimize nasıl sahip çıktıklarını bir kez daha göstermiştir.

    define arama umuduyla her yeri delik deşik edilen, bölge halkı tarafından samanlık olarak kullanılan ve üzerlerine 'en büyük cimbom' gibi yazıların kazındığı tarih kokan bu yapılar gün geçtikçe 'çöplük' halini almaya devam etmektedir.

    yunanlılar için atina ne kadar önemli ise ermeniler içinde o derece önemli bir yer olan ama nedense ermenilerin sınıra taş ocakları kurup 'bana yar olmayanı kimseye yar etmem' politikası, ani'ye zarar verme çabası olarak gözlerden kaçmamalıdır.

    zaman içerisinde her iki devletin de bu bölge için milliyetçi tavırları ani antik kenti'nin zaman içerisinde 'ani harabeleri' ismini almasına sebep olmuştur.
  2. An itibariyle Unesco dünya kültür mirasları listesine alınmıştır.

    Türkiyedeki bu listeye giren 16. Kültür mirasıdır. Kars ilinde bulunmaktadır ve 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığından Ermeni hükümdarlarının başkenti olmuştur. * içerisinde surlar, mağaralar, katedral, kliseler ve camii bulunmaktadır.

    1
    2
    3

    Bugüne dek Hakkında bilgi sahibi değildim ve bugün gündemde karşıma çıkınca haberim oldu. Gerçekten utandım çünkü mimarisi çok güzel, tüm görmezden gelişlere rağmen kendini mümkün olan en iyi şekilde koruyabilen en azından birkaç yapısı var.
    jole
  3. bu sene mart ayında ardahan'da bir yardım projesinin ardından kars'ı gezelim demiştik. görülecek yerlerden biri diyerek bizi buraya da götürmüşlerdi. tabi cahillik bizde ilk defa duymuştuk orayı. gez gez bitiremedik, dağ tepe yürüdük resmen. ama şunu da söyleyeyim, şehrin ortasında kalmış tarihi eserlerden çok daha etkileyici bir yer. direkt tarihi bir bölge. bir de surlarla çevrili olduğu için modern hiçbir şey göremiyorsunuz (çöp konteynırları dışında). içeride cami de var kilise de. hatta tadilatta olan bir kilisenin içinde (temelinde de olabilir tam hatırlayamadım) hz. isa'nın gerildiği çarmıhtan bir parça olduğunu söylemişti rehber. kültür mirasları listesine girmesine açıkçası çok sevindim. bilinmesi, gezilip görülmesi gereken bir yer.

    not: çok ileri giderseniz telefonunuza "ermenistan'a hoşgeldiniz" mesajı gelebilir. şaşırmayın.
    jimi