1. diğer adı islamdır.
    dünyanın en zeki insani muhammed isimli bir zat tarafindan anlatilmis cahiliye donemi arap masallarinin toplami.

    müridleri, yunan mitolojisine saçma ve çocukça der genelde. işte çoğu müridin anlayamadığı nokta şu; ateistlere, deistlere, agnostiklere vs. de sizin mitolojiniz saçma geliyor.

    not: kimseyi kizdirmak amaciyla yazmadim. aklimdan gecenleri sansurlemeden yazdim ve aklimdan gecenleri soyleyip rahatlamak icin yazdim. yoksa herkesin hayati kendine, bana ne milletten? neden kizdirmak isteyeyim durduk yere. sirf konusuyorum diye bana lafla saldirirsaniz cok mutesekkir olurum size. onore etmis olursunuz :)

    edit: inançlı insanlar ya da tarafsız kaynaklar tabiki de kimseye elleşmemek için mitoloji sınıfına koymaz ama ateistler için -ya da en azından benim için- dinler, masallardır.

    ben islam üzerine yazı okurken de aynı ciddiyetle okuyorum, iskandinav mitolojisi üzerine okurken de. o dönemin insanlarına "amma da saflarmış, şimşek atan adam mı olur? bir de tanrı demişler" diye gülebilirsiniz fakat birkaç bir şey yıl sonra aynısını bugünün semavi dinlerine inananlar için söyleyecekler. bu söylediğim son söz kesinlikle ateistler zeki, inançlılar cahil anlamı tasımiyor çünkü insanlar iç huzurunu rahatlatmak için de inanmayı tercih etmiş olabilir, tanri denen varligin gercekten varolmasindan korktuklari icinde veyahut körü körüne baglanip ahlakli gozukmeye calistiklari icinde.
    saydigim son iki insan profilinin samimi olmadigini dusunuyorum.
  2. halen inananı olduğu için mitoloji değil dindir. arap dini.
  3. arap mitolojisi, eski arap inanci yada cahiliye, islamdan önce arap yarimadasindaki inanclarin, ortak adidir. hakkinda cok az yazili kaynak vardir (eski arap siiri, mezar tasi yazilari vb.), ama günümüze ulasan bilgilerin büyük kismi islam literatüründendir. (en eskileri kuran, hadis, siyer, ibn-i al-kalbi, ibn-i ishak, el taberi vb.).

    eski arap dinleri, sümer ve babil dinleri kaynaklidir, ilk basta arap yarimadasinin güneyinde tek tanrili dinlere (yahudilik ve hristiyanlik) yerini birakmaya baslamis, islamin yükselisiyle de unutulmaya mahkum olmustur. kuranin anlattigina göre, eski arap dininin üyeleri (müsrikler), islamin büyük zaferine kadar, müslümanlarla catismis ve islama karsi cikmislardir.

    putperestlik, tanrilar ve yari tanrilar (atarsamain, dai, nuhai, ruldaiu, abirilu und atarkuruma, orotalt, alilat, el-lat, el-uzza, el-menat, el-yamama, allat, hubal, vb.), cinler ve demonlar, kehanet, kutsal taslar, kutsal agaclar, vb. islam öncesi arap inanclarinda yer alan kavramlardir.