• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (4.87)
Yazar elif şafak
aşk - elif şafak
ya ortasındasındır aşk'ın merkezinde; ya da dışındasındır, hasretinde..

ella rubinstein (40) amerikalı bir ev kadınıdır. tipik burjuva değerlerinin hâkim olduğu oldukça varlıklı bir ailesi, düzenli ve görünüşte "sorunsuz" bir evliliği vardır. üç çocuğunu da büyüttükten sonra bir yayınevinde editör-asistanı olarak iş bulur; görevi a. z. zahara adlı tanınmamış bir yazarın tasavvuf felsefesini konu alan tarihi romanını değerlendirmektir.

ancak hayatının kritik bir döneminde eline aldığı bu kitap, hiç beklemediği bir şekilde ella'yı derinden sarsacak, dünyevi aşkı keşfetmek adına zorlu ve tehlikeli bir yolculuğa çıkmasına neden olacaktır.

hayatlarımızın durgun gölünü dalgalandıran taş misali, yüzleşmek zorunda olduğumuz sıkıntılar, acılar... ve aşkın peşinde katetmek zorunda olduğumuz zorlu yollar, ödediğimiz bedeller...

aşk... kitap içinde bir kitap, hayatın anlamı peşinde bir aşk macerası...

aşk... elif şafak'tan arayışa, gerçeğe ve keşfetmeye dair bir roman.
(tanıtım bülteninden)


  1. bir arkadaşımın tavsiyesine kurban gidip okumaya çalıştığım,ama muvaffak olamadıgım piyasa kitabı. arkadaşımın nasıl buldun sorusuna ise "doğru söylemem seni, yalan söylemem beni üzer" demek zorunda kaldım. neyse, okuyana lafimız yok, haddimiz de değil... yeter ki kitap okusun insanlar, nasıl olsa okuyan insan "o.atay'a, i.o.anar'a, dostoyevski'ye, tanpınar'a, goethe'ye, tolstoy'a" bir gün ulaşır...
    pirus
  2. akıcı bir kitaptır. lisede okuduğumda çok etkilenmiştim. hayatımda okuduğum en güzel kitap demiştim. fakat okuma derinliğim arttıkça tamamen para kaygısıyla yazılmış bir kitap olduğunun hükmüne vardım. bunca zaman bu kitabın savunucularıyla tartıştım.

    sıkça savunulan ifadeler şu şekildedir:
    soru : iyi kötü tasavvuf anlatılıyor en azından mevlana'yı bütün dünyaya tanıtmış bir yazardır.
    cevap: tamam mevlana'yı tanıtmıştır fakat doğru olmayan şeylerle tanıtmak ne kadar mantıklı. yani mevlanayı ilk defa okumuş olanlar onun o şekilde olduğunu düşünüp yanlış bir yargıya varacaklardır.

    tekrar soru : elif şafak mevlana ve şems'in ismini duyurmuştur. onlarda bir zahmet araştırsınlar.
    cevap : ya hu elin yabancısı gelip araştırır mı? dünyada en popüler mevlana ve şems kitabı olmuş. kim gider bakar "acaba bu doğru mu?" diye.

    soru : olsun ben olaya gerçeklik olarak bakmıyorum. sadece vakit geçirmek için bir kitap olarak bakıyorum kime ne?
    cevap : sen o şekilde bakmıyorsun da bir çok insan onun gerçek olduğunu düşünüyor. ilerde birgün biri atıfta bulunsa bu kitap için, veya mevlana ve şemsin bu şekilde olduğunu söylese bunun islam dinine göre vebalı hakkı olmaz mı? onun için biraz bilinçli okuyun. manevi büyüklerimiz hakkında doğru olmayan şeylere tepki göstermesini bilin.

    özetle muhafazakar bir ülke olmamıza rağmen din büyüklerine olan uydurma hikayeler çok tutulmuştur. iyi bir kitap olduğunu söyleyen kitlenin kaliteli okuyucu kitlesi olduğunu düşünmüyorum. yani din her zaman para eder diyerek entryime son veriyorum.
  3. elif şafak''ın okuduğum ilk tek ve son kitabıdır. can sıkıntısından yoklukta çerez niyetine okunabilecek vasat bir kitap.
    ilk baskıları pembe olmasına karşın daha sonra erkek okurlar için!!!!! gri renkte de baskilari çıkmıştır. burdan sonuçla da kitabın okur kitlesi kitabın içeriğinden çok kapak rengine önem verenler gibi görünüyor.
  4. batı'nın gözüne sokabilmek için doğu medeniyetinin g.tünde boncuk aramaya çalışıyor olması - en azından ben her satırda bunu hissediyorum- çok iğreti edici. çünkü gerçeklerin soğukluğunu her geçen gün yüzünde hisseden ve bununla yaşamak durumunda olan doğu medeniyetlerinin bir mensubu olarak, şirin gösterilmeye çalışılmak oldukça rahatsız edici. mevlana gibi banko satın alınacak bir değere açık parfüm mualemesi yaparak, bu medeniyetin kokuşmuşluğunu örtbas etmeye çalışmak en hafif tabirle acizliktir.bu parfüm çok satıyor olabilir ancak terimiz annemize bile pis geliyor artık..
  5. mevlana ve şems arasındaki bağı anlatan güzel bir kitap. tasavvufta bahsi geçen aşkı iyi kötü anlatmaya çabalamış.
    abi
  6. sağda solda okurken utanmasınlar diye de erkekler için siyah kadınlar için pembe kapaklı basılan, konusu domatesin^:ve patlıcanın^ anadolu'ya gelmesinden yüzyıllar ve yüzyıllar önce geçmesine^:1240 civarları^ rağmen dervişlerin yemek yapmak için oturup domates patlıcan soyması gibi tuhaf bir hata barındıran kitap.
    xama
  7. elime alıp da bitiremediğim nadir kitaplardandır. annemin alıp okumasıyla, nedir diye merak edip başlayayım dedim ama yok olmadı. buram buram oryantalizm kokan, mevlana ve şems'i tezgahtaki mallar gibi parlatıp içini boşaltan, araya orta yaşlarında, ''kalabalıklar içinde yalnız'' ''ecnebi'' bir kadın karakteri ve ''bilge adam'' modunda bir tipi de katıştırarak yurtdışı piyasasına oynayan elif shafak kitabı.
  8. annemin 'cok guzel, bunu herkesin okumasi lazim' misyonu edinmesiyle okudum. kitaptan cok kitabin yarattigi ilgi alanlarina tasavvuf kelimesini ekleme popularitesine tepkiliyim. o donem kimle tanissam tasavvuf felsefesiyle ilgilendigini soyledi, bana mi denk geldi nedir. ustune daha fazlasini okuyup gercekten bununla ilgilenmis insanlari ayri tutuyorum tabi. hatirla sevgili izleyip solcu oldugunu sananlara ek olarak bir kitapla tasavvuf edebiyatini okudugunu sananlarin da gelecegin kitap cok uzun filmi ciksin izlerimcileri oldugunu dusunuyorum.
  9. elif şafak'tan okuduğum ilk ve tek kitaptı. güzeldi, beğendim ben, hikayesi anlatımı başarılıydı. umarım kendisinin tasavvuf konusunda ciddi bir iddiası yoktur, yani olmasa iyi olur.
    abi
  10. kolay okunan popüler bir kitap. mevlana ve sems hakkinda pek derin bir bilgiye sahip olmadigim için belki, böyle bir kitap okumak hosuma gitmisti. yillar önce okudugumdan hislerimi tam olarak animsamiyorum ama aklimda bir alinti kaldi hep.

    yanlis hatirlamiyorsam kitapta zaman zaman hayata dair "kurallar" vardi. bu alinti da o kurallardan biri.

    !---- spoiler ----!

    hayatimin alti üstüne gelir diye korkma. ne biliyorsun hayatin altinin üstünden güzel olmadigini?

    !---- spoiler ----!"

    facebook'da paylasabilecek dandik, "felsefi" bir cümle gibi duruyor biliyorum ama etkilemisti beni. o dönemler, simdi oldugu gibi, hayatima nasil bir yön verecegimi bilmiyordum. herkes gibi, toplumun kurallarina göre devam etmek mi yoksa belirsizliklerle dolu bir yolu almak mi?

    yillar sonra ayni noktada olduguma göre cümlenin etkisi tartisabilir ama ara ara aklima gelir.