1. benim gibi pişirim fukaralarını mutfakta çok az zorlayan havalı, lezzetli ve sağlıklı yiyecek.

    fırında, tavada, ızgarada ve hatta güveç kabında yapılabiliyor. ben tost makinesinde yapıyorum.

    hazırlanışı oldukça basit. somon fileto, asma yapraklarıyla bohçalayıp ızgaraya atılır. iyice sarmalayınca etin içerisindeki su hapsolmuş oluyor. et ilk suyunu salıyor sonrasında tekrar emiyor. böylelikle et yumuşak kalıyor. bir çeşit mühürleme. asma yaprağı, üzerine tere yağı sıvazlanınca çıtır çıtır oluyor. pişirirken bir dilim limon ve defne yaprağı, serviste yeşil soğan yakışıyor. 10-15 dk pişirmek yeterli.

    sunum 01
    sunum 02
    sunum 03

    * filetoların kalınlığı 1-2 cm olmalı. bağzı kör olası balıkçılar gramajı köklemek için kol kadar kesiyor.

    * gastronomik konfor için kılçıklarını ayıklamakta fayda var. yerken çin mutfağı eforu sarf etmeye gerek yok.

    * donmuş ürünler güzel olmuyor, balıkçıdan taze kestirmek lazım.

    * markette satılan salamura asma yaprakları aşırı tuzlu. kullanmadan önce uzun bir süre, birkaç defa değiştirerek suda bekletmek gerekiyor. bununla birlikte o paketlerin içinde milyonlarca yaprak çıkıyor. her yemek 5-10 tane tüketiyorum. hesapladım bu hızla tüketirsem, bir paket salamura asma yaprağı 32 senelik ihtiyacımı karşılıyor.

    * yazarken aklıma geldi. bohçanın içine kuş üzümü veya kuru üzüm gibi hafiften tatlı şeyler atılabilir. denemedim ama teoride çalışıyor.

    * patates püresi güzel eşlik ediyor.
  2. gereksiz bir yemek. somonu, yanında bir iki patatesle direk fırına at, zaten yağlı bir balık olduğu için güzelce pişip kızarıyor.