• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.50)
aspidistra - george orwell
george orwell, hayvan çiftliği adlı siyasi masalında, zorbalığa dönüşen stalin yönetimini yerden yere vurmuş; ünlü eseri bin dokuz yüz seksen dört'te insanlığı belleksiz ve muhalifsiz bir totaliter toplum tehlikesine karşı uyarmıştı. george orwell, xx. yüzyıl edebiyatının temel taşlarından olan bu iki yapıtından önce yazdığı aspidistra adlı romanında, sınıf atlama özentisindeki dar gelirlilerin bir statü göstergesi olarak evlerinden eksik etmedikleri, çiçeksiz bir zambak türü olan aspidistrayı simgesel bir araç olarak kullanmış, 1930'lar ingiltere'sinde yaşanan sınıf atlama çabalarını benzersiz bir kara mizahla eleştirmiştir.
(arka kapaktan)


  1. okumakta olduğum roman. içinde kendimden esintiler buluyorum. o derece fakirim yani.
  2. bir dönem evlerdeki bakılması moda olan bir çeşit zambağın adı; aspidistra!
    orwell hakkı'nda ne kadar kötü yorum okursanız okuyun asla vazgeçemeyeceğiniz bir yazar. her kitabında farklı bir ufuk yakalarsınız. onun bir kitabını okuyunca hayata asla kaldığınız yerden devam etmezsiniz.
    aspidistra kitabı da böyle bir kitap, para tanrısına savaş açmış beş parasız bir şair, üç kuruşa bir kitapçıda çalışmaktadır.
    fakirliği sefaleti dibine kadar yaşar ama boyun eğmeyi aklına getirmez. bir bakıma sefalet umursamazlığa dönüşür.
    kitapçıda çalışan bu ilginç ada'mın öyküsü öyle çok kötü de sonlanmıyor ama kitap bitince bile insanı kara kara düşündürmeye devam ediyor.
    bu kitap zambak ölmesin adıyla da çevrilmiş
    galiba ! o da güzel bir isimmiş.
    bir sınıf göstergesi olan aspidistra üzerinden paraya karşı savaşan bir filozof şairin karın gurultularını bile işitebileceğiniz bir gerçekçilikle yazılmış bu kitabı ve diğer tüm orwell kitaplarını da okumalısınız.
    inanın fakirliği ve sefaleti bu kadar etkili anlatan pek az yazar vardır. şüphesiz orwell bu hayatı iliklerine kadar yaşadığı için ve ustaca anlattığı için büyük bir yazardır.
  3. en sevdiğim orwell kitabıdır. maalesef tam düşündüklerimi yazmıştır orwell, bir de filmi vardır a merry war isimli. kitabı başarılı bir şekilde yansıtamamıştır maalesef.