1. İstanbul'da Taksim Meydanı'nda kurulu, 2008 yılına kadar da opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

    1969 yılında dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete giren bina, Türkiye’de Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biridir.

    2005 yılında, binanın ekonomik ömrünü tamamlamış olduğu gerekçesiyle dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç tarafından binanın yıkılması önerilmiş, ancak sanat ve mimarlık platformlarının, sivil inisiyatiflerin yoğun tepkisi, ısrarlı gösteriler ve basının desteğiyle yeniden yapılan değerlendirmeler sonucunda Kasım 2007’de İstanbul 2 No'lu Koruma Kurulu, Atatürk Kültür Merkezi'ni 1. grup kültür varlığı olarak tescil etmiş ve böylece yıkım gerçekleşmemiştir.

    Şubat 2012'de Sabancı Holding ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında Atatürk Kültür Merkezi'nin restore işlemlerine dair bir mütakabat imzalandı. Restorasyonun 29 Ekim 2013 Cumhuriyet Bayramı'nda bitmesi öngörülüyordu. Ancak her ne hikmetse bitirelemedi, 24 Mayıs 2013 tarihinde inşaat Bakanlık tarafından durduruldu.

    Gezi parkı eylemleri sırasında binlerce afiş, poster ve önünde yapılan renkli eylemler ve gösterilerle hafızalara bir kez daha kazındı.

    Ve dün gece uzun adam gönüllü ünlüler ile birlikte kaldığı iftar yemeğinde yeniden yıkılacağını ( kendi tabiriyle istanbul'a yakışır şekilde yeniden yapılacağını) buyurmuştur.

    (bkz: http://www.hurriyet.com.tr/son-dakika-erdogan-sanatci-ve-sporculara-iftar-verdi-40488051)