• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
Yazar Osman Okyar
atatürk , okyar ve çok partili türkiye , fethi okyar'ın anıları - osman okyar
iş bankası kültür yayınları'nin anı serisinde yayinlanmis bir kitaptir.

cumhuriyet döneminin çok partili yönetim yolundaki ikinci denemesine ilk elden bir bakış...

atatürk'ün yakın ve kadim dostu okyar'ın kısa süren serbest fırka tecrübesine ilişkin anıları, yakın tarihimizin net bir panoramasına da çiziyor. bu kitap, parça parça sahip olduğumuz pek çok bilgiyi anlamlı ve derinlikli bir tabloya dönüştürmemizi sağlıyor. ittihat ve terakki fedailerinin düzenlediği bab-ı ali baskını, enver ile ali fethi ve mustafa kemal arasındaki görüş ayrılıklarını nasıl ortaya çıkardı? mustafa kemal ile ali fethi'ni sofya'ya diplomatik görevle atanmalarının arkasında neler yatıyordu?

malta sürgünü ali fethi bey için nasıl bir kazanca dönüştü? mustafa kemal büyük taarruz öncesinden ali fethi'yi neden londra'ya elçi olarak yolladı? cumhuriyet'in ilanının konuşulduğu 28 ekim gecesi çankaya'ya kimler davetliydi? davetli olmayanların tepkisi ne oldu? parti hangi olaylar üzerine kapandı? bunlar, kitapta cevaplanan sorulardan sadece bir kısmı...
(tanıtım bülteninden)


  1. atatürk hakkinda okudum kitaplar arasinda en carpici olanlardan bir tanesi diyebilirim bu kitap icin.
    tarih kitaplarinda tek satirlik bir anlatimla sunulan olaylar (meclisin kurulmasi, cumhuriyetin ilan edilmesi vb.) aslinda oldukca detayli sekilde kurulmus stratejiler ve zekice yönetilmis karmakarisik bir iliskiler aginin isiginda fethi okyar'in gözünden anlatiliyor.
    ayrica türkiye'deki mevcut siyasi düzenin temellerinin nasıl atıldığını ve bu yolda ne gibi zorlukların çekildiğini, çok partili döneme geçiş denemelerini ve de neden hemen gecemedigimizi akici bir dille paylasilmis.
    kimse