• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.67)
Yazar aydın türk
ateizmi anlamak - aydın türk
toplumsal muhalafet denilince aklımıza gelen politik gruplar genelde sol cenahın çeşitli ideolojileri (marksizm, leninizm, liberterizm vs) ile yeni sosyal hareketleridir (feminizm, glbt hareketi, hayvan özgürlük hareketi vs). bu politikaları savunup, gündelik ya da siyasi mesaisinin çoğunu bu mücadelelere adamış bir çok aktivistin ve eylemcinin aklına, ateizmi yukarıdaki sosyal hareketler listesine eklemek gelmez. kimi, yavan bir şekilde, ekseri yanlış okunan, marks'ın o ünlü sözünü anımsatır, kimi de 'gönül meselelerinin' güncel ve kuramsal siyasete girmemesi gerektiğini düşünür. dahası, tüm bu siyasi tartışmaların ötesinde, ateizm bir düşünce ve felsefe olarak ele alınmaz birçok siyasi çevrede.bu eser, türkiye düşünce dünyasında bir ilk. ünlü bir kaç yabancı yazarın çevirisiyle islam'daki çelişkileri sıralayan bir kaç eseri saymazsak, dinlerden bağımsız ve dinlerin ötesinde, ateizmin bir düşünce olarak anlatıldığı ve savunulduğu ilk kitap, bu. biz, propaganda yayınları olarak, uzunca süredir yazarın elinde bekleyen bu kitabı okurla buluşturabildiğimiz için mutluyuz. umuyoruz ki bu kitapla birlikte ateist düşüncenin derinlikleri daha kolaylıkla görülecek, dinsiz yaşamın kuramsal, politik ve gündelik hayattaki yansımaları daha da berraklaşacaktır.


  1. ateizm hakkında bilinmesi gereken bir çok soruya cevap veren, evrim ve türlerin kökeni konularına kadar sade bir anlatımla giden anlaşılır, açıklayıcı kitap.

    ateizm ile ilgili soruları olan, nedir, ne değildir, bilgi edinmek için önerebileceğim bir kitap.
  2. kendisini nereden edinebileceğimi merak ettiğim kitap
  3. yayınevinin sitesinden ekitap şeklinde alınıp okunabilir. fiyatı 6 liradır. satın aldım, okuyunca editlerim.

    babil.com'dan da alınabilir. Orada da 7 lira.

    edit: kitabı geniş bir zaman diliminde ve parça parça okuduğum için doğru düzgün bir inceleme yazabileceğimi düşünmüyorum. bunun yanında kitabı okuduğum tabletin bir süre arızalı olması, aldığım notları kaybetmem derken buraya yazmak istediğimin yarısını bile yazamayacak duruma getirdi beni.

    kitap, yazarın önsözde anlattığı gibi ateist düşüncenin türkiye'de tartışılmayı mümkün kılan internet devriminden (internetin türkiyeye gelişi, 90'lı yıllar) sonra çeşitli forumlardaki tartışmaların, notların derlenerek kitaplaştırmış halidir. bunu ilk okuduğumda kitabın bir bütünlük arz edemeyeceğini düşünsem de endişemin yersiz olduğunu kısa sürede gördüm. derleme bir kitaptan ziyade bir projenin eseri hissi veriyor ve yazım ve içerik konularında kesinlikle tatmin edici. hızlı bir üslubu var, insan bir solukta okuyacakmış gibi hissediyor.

    kitapta tanıtımında yazıldığı gibi ateist düşüncenin felsefi ve sosyolojik cenahları ve etkileri üzerinde durulsa da bu fenomenin yayılmasını ve inandırıcılığı mümkün kılan bilimsel gelişmelerden de bahsetmeden geçmemiş. biraz biyoloji, biraz da kozmoloji ile, en azından ateistlerin (bir kısmının) varoluşlarını nasıl açıkladığını, dindarların sandığının aksine korku ve huzursuzluk içinde yaşamadığını da anlatıyor.

    daha çok felsefi ve sosyolojik etkileri dedik. evet, beni hayrete düşürecek derece fazla düşünceyi teker teker ele almış, mantık yolu ile gene bir çok önermeyi ispat/çürütme işine girmiş, bu felsefenin önde gelen düşünür ve yazarlarından alıntılar ve karşılaştırmalar yapmış ve dört başı mamur bir kitap kaleme almış yazarımız. dinler konusunda da yeterince araştırma yapılmış, doğru sorular sormakla kalmamış, yanlış cevapların da neden yanlış olduğunu çok güzel anlatmış. örneğin; bu güne dek dindarla ile yaptığım tartışmaların hiçbirinde tanrı kavramının kendisi ile hiç ilgilenmediğimi fark ettim. tanrının başlı başına çelişkilerle dolu olması, izahı mümkün olmadığı gibi dindarlar tarafından yapılan tüm tanımların da aslında geçersiz olduğunu fark ettim. bu muhtemelen ateizm ile ilgili az okumuş olmamdan kaynaklanıyor, ki yazar da zaten bu yüzden yazmış kitabı. iyi bir ateizme giriş kitabı gerçekten.