1. öncelikle ateşin vücudun savunma sistemlerinden biri olduğunu, aşırısı zarar olsa da doğal bir tepki olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. bu yüzden ateş düşürmek için fantastik yöntemlere ihtiyaç duymuyoruz.

    peki neden ateş düşürüyoruz? 5 yaşından küçük çocuklarda daha yüksek ihtimalle var olan, bizim gibi eşek kadar olmuş insanlarda yaşanma şansı pek bulunmayan havale geçirme ihtimalinden korktuğumuz için. ateş çıkmaya başladıktan sonra verilen ateş düşürücünün geçirilen havaleye faydasının olmadığını söyleyen birçok çalışma olsa da, belki faydası olur diyerekten (zaten yapabileceğimiz başka bir şey de yok) ateşi düşürmeye çalışıyoruz.
    bunun dışında ateş düşürmenin amacı burun akıntısını ya da öksürüğü kesmekten daha ulvi değil.

    en başta söylediğim gibi, ateşi düşürmeye çalışırken de fantastik yöntemlere kaçmıyoruz. sirke, kolonya gibi maddelerle temas etmenin ateşi düşürmeyi bırak yükselttiği kanıtlanmıştır. ateşli insana kesinlikle yapılmaması gereken bir şey varsa o da sirkeyle, kolonyayla ovmaktır.

    yapılması gerekenlere gelirsek:

    1) ateşi olan insanın bulunduğu ortam oda sıcaklığında olmalıdır. ekstradan ısıtmaya ya da soğutmaya gerek yok. buzdolabına sokalım da çabuk soğusun gibi bir mantıkla ateşi düşüremezsiniz. vücut soğuğa karşı bir önlem olarak ateşi daha da yükseltecektir.

    2) ateşli insan kesinlikle kalın giyinmemeli, üzeri battaniye gibi şeylerle örtülmemelidir. ateşin yarattığı damar genişlemesi nedeniyle el ve ayakları üşüyecektir, hatta soğuk olacaktır, bu doğaldır. bu durumu "elleri ayakları buz gibi ama bedeni yanıyor" diyerek şikayet eden birsürü anneyle acil servislerde karşılaşabilirsiniz. ince, içine hava alan ferah kıyafetler tercih edilmeli. hatta bence en ideali atlet külot.

    3) duş meselesine gelirsek. burada gözetilmesi gereken en büyük hassasiyet, suyun soğuk olmaması. su soğuk olursa 1. maddedeki gibi bir refleksle vücut ateşi yükseltecektir. su ılık olmalı. ve ateşli insan duşa giriyorsa en az 20 dakika suda kalmalıdır. aksi takdirde yine faydasından çok zararını görürsünüz.

    4) ateşli insan çıplak yatırılır; eklem yerlerine, alnına, boynuna ılık suyla ıslatılmış bezler konur. bezler ısındıkça tekrar ıslatılıp konularak bu bir döngüye sokulur. özellikle çocuklarda en faydalı yöntem.

    5) ve tabii ki ateş düşürücüler. bu konuda dikkat edilmesi gereken şey, özelliklerde çocuklarda ateş düşürücü olarak aspirin kullanılmamalıdır. bunun haricinde herkesin evinde tonla ağrı kesici/ateş düşürücü özellikli ilaç var, bunlar kullanılabilir. çok inatçı olmayan ateşlerde hiçbirinin birbirine çok da baskın bir fazlası yok. bana sorarsanız en zararsız ve ateşe en güzel cevap vereni parol, minoset^:parasetamol^.

    ateş düşürmenin tüm dünyada kabul edilmiş basit algoritması budur. yanlış bilinen ya da yanlış uygulanan yöntemler yüzünden ateş daha da yükseltilmektedir, başka da bir olayı yoktur. eğer başka kronik bir hastalığınız yoksa, basit bir ateşlenme geçiriyorsanız bu adımlar iş görecektir.

    herkese geçmiş olsun.

    not: dehitratasyon konusuna değinmemişim. yine özellikle çocuklarda ateşin en korkulan etkilerinden biri ciddi su kaybı yaşatmasıdır. yaşamı tehlikeye dahi sokabilir. mutlaka bol bol, fazla fazla, gani gani ılık su içilmelidir/içirilmelidir.