• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (3.50)
ayasofya'nın gizli tarihi - pelin çift, erhan altunay
sadece türk tarihinin değil dünya tarihinin de en gizemli eserlerinden bir tanesi olan ayasofya hakkında halen günümüzde bilinmeyen birçok sır mevcuttur. erhan altunay ve pelin çift ikilisi de ayasofya’nın gizemli tarihi ile bilinen gizemleri bir kez daha okurlara güzel bir kitap olarak sunuyor.

bilindiği üzere ayasofya 537 yılında tamamlandı ve o günden günümüze bir çok kültüre ev sahipliği yaptı. katedral olarak inşa edildi fakat daha sonra ortodoksların eline geçti. sonra yeniden katolik katedrali oldu. fatih sultan mehmet’in istanbul’u fethetmesinden sonra ise cami oldu. günümüzde ise müze olarak hizmet veriyor. bu kadar yıl ayakta kalması bile bir mucize iken bu kadar kültür değişikliği sonrasına her seferinde ait olduğu kültürün izleri üzerine sindirilmiştir. içinde o kadar gizemli öğeler bulunmaktadır ki günümüzde bile halen her öğenin detayları bilinmemektedir.

ayasofya’nın gizli tarihi kitabında işte bu sırlara ve değişikliklere ışık tutulmaya çalışılmış. ayasofya içindeki gizemli semboller, özel su kanalları, yapılan değişiklikler, dini kavgaların izleri, günümüzdeki önemi de kadar birçok konu kitapta ele alınmış ve okurlara ayasofya hakkında detaylı bir bilgi birikimi sunuyor.


  1. bu kitabı ayasofya müzesinin rehberlerinin kaynağı ışığında hazırlanmasından mıdır bilemiyorum ama aslında müze rehberlerinin size ayasofya içinde anlattıklarından pek bir farkı yok. bir hevesle alıp kitabı bitirmek için bitirdim diyebilirim.
  2. kitabın isminde geçen "gizli tarih" ibaresinin içi boş olan bildiğin ayasofya tarihini kısa bir şekilde üstün körü anlatan bir kitap.