ayfer tunç

Kimdir?

ayfer tunç 1964'te adapazarı'nda doğdu. istanbul üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi'ni bitirdi. üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerine yazılar yazmaya başladı. 1989 yılında cumhuriyet gazetesinin düzenlediği yunus nadi öykü armağanı'na katıldı, saklı adlı yapıtıyla birincilik ödülü aldı. 1999-2004 arasında yapı kredi yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında yayımlanan ve okurdan büyük bir ilgi gören bir maniniz yoksa annemler size gelecek-70'li yıllarda hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında yedi balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen uluslararası balkanika ödülü'nü kazandı ve altı balkan diline çevrilmesine karar verildi. tunç'un 2003 yılında sait faik abasıyanık'ın öykülerinden hareketle yazdığı havada bulut adlı senaryosu filme çekildi ve trt'de gösterildi. tunç'un saklı, mağara arkadaşları, aziz bey hadisesi ve taş-kâğıt-makas adlı dört öykü kitabı, ömür diyorlar buna adlı bir e-kitabı, kapak kızı adlı bir romanı, ikiyüzlü cinsellik adlı (oya ayman'la birlikte yazdığı) bir inceleme kitabı ve bir maniniz yoksa annemler size gelecek adlı bir yaşantı kitabı var.  



  1. bir maniniz yoksa annemler size gelecek. ayfer tunç'u bu kitapla tanıdım. çocukluğum ve ilkgençliğimi yaşadığım dönemi anlatıyor. ve çok başarılı. okurken kendimi gördüm her satırda. tek başıma kitabın satış istatistiklerini patlatmış olabilirim. her fırsatta bir tane alıp akranlarıma hediye ettim. benim neslim pek beğendi o anıları. romanlarının da bir kaçını okudum.
    bunlar arasında bir deliler evinin yalan yanlış anlatılan kısa tarihi muhteşem bir kitap. kitabın bir başkisi yok. onlarca karakterin bir şekilde birbirine bağlanan öyküleri çok renkli bir şekilde anlatılmış. birbirinden farklı bunca karakteri kurgulamak ve ince ağlarla hepsini birbirine bağlamak roman tekniği olarak büyük beceri ister. ayfer tunç bu işten de yüzünün akıyla çıkmış. ama okurların bir kısmı işin içinden çıkamamış. kitabı okuyup kim kimdir çözemeyen, karakter kalabalığından bunalanlar da oldu okuyanlar arasında. ben her sayfasını keyifle okudum.
  2. üslubu ve konu edindiği meseleleriyle ayrıksı durmayan ama hikaye anlatıcılığını çok iyi bulduğum yazar. edebiyatımız genelde -maalesef- aşırı üslupçu ve estet takılmaya çalışan yazarlarla son derece klişe ve öngörülebilir piyasa yazarları arasında paylaşılmışken hem popülerliği hem de başarılı narasyonuyla ikisinin arasını iyi tutturan, bu kategoride pek de benzeri olmayan hemşerim.