1. takıntıları olan insanlar için aynaya fazla bakmak takıntılı durumu zorlaştırabilir. özellikle vücut kusurları üzerinde kafa yoranlar; yok burnunu , yok sivilcelerini aşırı kafaya takanlar için ayna kusurları büyüterek öne sermesi açısından bu şikayet ve takıntıları şiddetlendirebilir.
  2. aynaya bakmak artık kendine bakmak değil, aynaya bakmak mecburiyetler altında değiştirdiğin yüzüne, gülümsemene bakmak, bu haline alışmak ve aslolanın hep bu olduğunu sanmak demek. ilk defa kendini aynaya beğendirmeye çalışmayan bir adamla karşılaştım. üstü başı perişan bir adam lüks bir apartmanın aynalı kapısında kendine bakıyordu. daha önce hiç görmemiş, ilk defa karşılaşıyormuş gibi.
    insan değişiyor her an. ancak öylesine korkuyoruz ki değişmekten, dönüşmekten, yaşlanmaktan. aynaya bakmak için bile aşılması gereken engellerimiz var.
  3. bkz. narsisizm
  4. geceleyin loş ışıkta uzun süre gerçekleştirilince korkutucu olan eylem. google'a yazıp okültizm, üç harfliler, sırlı alemler gibi konulardan bahseden sitelere girerseniz daha bir korkutucu. hele kediniz salondaki boşluğa put gibi pür dikkat bakıyorsa çok çok daha korkutucu. maazallah tuvalete bile gidemez, koltukta kaskatı kalıverirsiniz...