1. '' ''aynı ırmakta iki kere yıkanılmaz.'' ise ona aynı ırmak diyemeyiz.'' diye eleştirir platon. tabi platon çarpıtmayı sever söylemleri, e huyu o platon'un o yüzden takılmayalım ayrıca konumuz değil ben niye böyle girdim?

    herakleitos'un anlatmak istediği şey değişimdir, fakat ''her şey değişir'' diye özetlemiyoruz bu tutumu. çünkü öyle hebele gübele bir değişim değil herakleitos'un değişimi, ''her şey belli bir ölçüyle değişir.'' dersek daha doğru olur. ha çok mu şey değişti böyle diyince? evet çok şey değişti çünkü platon da ''her şey değişir.'' diye algıladığı için gereksiz yere çok acımasız eleştirilerde bulunur herakleitos'a her neyse..

    ölçü dedim bunu nereden söylüyorum herakleitos'un 30. fragmanından nedir o 30. fragman?

    "bütünün kendisi olan bu kozmosu ne bir tanrı, ne de bir insan meydana getirmiştir. o, daima belli ölçülere göre yanan, belli ölçülere göre sönen ezeli ve ebedi ateştir."

    yeterli.
  2. herakleitos'un öğrencisi bu düşünceyi daha ileri taşımıştır. "aynı ırmakta bir kez de yıkanılmaz"

    (bkz: korku ve titreme - soren kierkegaard) kitabının finalinde bahsi geçmiş konudur. nesillerin değiştikçe miras aldıkları dışında sıfırdan başladıkları şeyler de olduğunu ifade ederken, ileriye adım atılmasından bahsederken başvurulmuş.
    abi