1. her yerde görmek mümkün şimdilerde. ne kadar çoksa, kış o kadar çetin geçecek derlerdi eskiler ayva için. daha doğrusu yazın açan ayva çiçekleri için. zira çiçekleri de pek güzeldir. yaprakları ıhlamur ile kaynatılıp içilirse öksürüğe çok iyi geliyor bu meyvenin. kalın-sert yaprağı vardır. gerçi kendinin de sarı sarı limoni görüntüsüne aldanmamak gerek. oldukça sert bir meyve. tadı ağzı buruyor malumunuz.

    tatlısını sevdiğim gibi en çok reçelini seviyorum. reçelin yapımı biraz farklıdır diğer meyvelere göre. bu arada bulabilirsem bizim bahçeye ait devasa büyüklükte bir ayva fotoğrafım vardı. tek başına yarım kilo gelebilecek cinsten.

    mirkelam elma değil ayva dese de, her ikisinin yeri ayrıdır gönlümüzde.^: kamyon arkası yazısı gibi oldu :)^
  2. reçeli, cana can katan meyvedir.
  3. tuz dökerek yerseniz boğazınıza takılmaz.^:farklı ama güzel oluyor^
    mesut
  4. göbeği meşhurdur.
  5. kaymaklı ayva tatlısı efsane tatlılarımız arasında olup fırından çıktığında nar gibi rengi ile hem göze hem mideye şenlik havası estirir. bildiğim kadarı ile yumuşaması zor olduğu için uzun süren pişirme süreci olan tatlıdır.
  6. çekirdeği yarım çay bardağı suyun içine koyarsanız 5 gün içerisinde jelimsi muhteşem cilt maskesi olur .
    belit
  7. youreads yorumları aklıma düşürdü, haftasonu alayım dedim, öyle kilo kilo almadım kim tüketecek, tek bir tanecik aldım. en belirgin özelliği o buruk tadı, harika bişey, rakınızın yanına ayvanız yoksa yeşil mayhoş elma ile can erikte yakışır ama sezon ayva, mevsim sonbahar. akşam da milli takım maçı var;, madem maç var; tv karşısında bir duble rakı ve bir kaç dilim ayva'nın uyumunu yakalamak istedim. gündüzden planı yapmıştım zaten. milli takım ise bildiğimiz gibi. fatih terim'in suratında da bir ayva yemiş ifadesi yok mu? ağzıma attığım her ayva diliminde gittikçe kararıp fatih terim'e benzediğimi farkettim, yüzüm buruktu ve ağzıma attığım tek bir ayva dilimini çiğneme sürem yaklaşık 43 saniye kadar sürüyordu, (eğer ayvayı hızlı çiğner ağzınıza dolarsanız boğulabilirsiniz de o tüycüklerin hazmi zordur) biraz da milli takıma sinirleniyordum, böyle kaos futbolu olmaz olsun diyorum bir yandan da sabırla çiğniyordum geviş getirir gibi, rakının yudumları ise biraz sakinleştiriyordu. sergen gibi keyfe keder bir adamdan bile daha gamsız maçı bitirdim, biraz ayva biraz da rakı.