• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
babam sultan abdülhamid - ayşe osmanoğlu
"otuz üç sene millet ve devletim için, memleketimin selâmeti için çalıştım. elimden geldiği kadar hizmet ettim. hâkimim allah ve beni muhakeme edecek de resûlullah'tır."

"günün birinde umumî bir harbin çıkacağına hiç şüphe yoktu. fakat bizim bu işe atılmamız büyük bir cehalet ve tedbirsizlikti. selâmetimiz tarafsız kalmaktaydı."

sultan abdülhamid

meşrutiyet'le başlayan, 31 mart ile devam eden ve tahttan azille son bulan çalkantılı bir devrin padişahı: sultan ii. abdülhamid. istanbul'da yıldız sarayı'nda başlayan, selânik'te alâtini köşkü'ne uzanan ve yine istanbul'da beylerbeyi sarayı'nda sona eren bir ömrün hikâyesi...

osmanlı devleti'nin ve dahası dünyanın talihini değiştiren bu devrin en yakın şahitlerinden biri: sultan ii. abdülhamid'in kızı ayşe osmanoğlu. sultan olarak sarayda doğan, özenle yetiştirilen, sonra ülkesinden kovulan, gurbette hayata tutunmaya çalışan bir kadının, unutulmasın diye yazdığı ve türk milletine yadigâr bıraktığı hatıraları...

elinizdeki bu hatırat, abdülhamid'i sadece padişah olarak değil; bir oğul, eş ve baba olarak okuyucuyla buluşturuyor. unutulmuş saray âdetlerinden bayram sofralarına; abdülhamid'in kişisel yaşamından, döneme dair başka hiçbir yerde bulunamayacak bilgilere yer veren eserde dedikodu ve rivayetler üzerinden aktarılan bir dönem, o zamanları bizatihi yaşamış birinin kalemiyle aydınlatılıyor.

osmanlı imparatorluğu'nun son dönemleriyle ilgilenen okurlar, hakikatin peşine düşen tarihçiler ve tarihseveler için bir başucu eseri!
(tanıtım bülteninden) (idefix.com sitesinin ilgili sayfasından alınmıştır.)


  1. bu kitap asıl metnin kırpılmış halidir, kitabın orijinali 2 cilttir ve yayımlanmamak üzere kilit altına alınmıştır.

    ekleme: bu kitap hakkında murat bardakçı yıllar önce bir açıklama yapmıştı. bu entryi girildikten sonra tarihin arka odası'nda yeniden bahsi geçti. ben de yayını geri sarıp daha tafsilatlı yazayım.

    "bu kitapta yazılanlar doğrudur fakat; o hatıraları ayşe sultan bizzat yazmamış. ismail hami danişmend ve nihal atsız beraber yazmıştır ama ayşe sultan o hatıraları hayat dergisi'nde yayınlamıştır. hatıraların yayınlanmasından önce şöyle iki klasör kendisi yazıyor. ben onları gördüm. isviçre'de ıııııııııııı ayşe sultan'ın oğlu rahmetli ömer bey'de ömer nami'deydi onlar, pardon lozan'da. evet lozan'da onun evinde duruyordu. ömer nami'nin vefatından birkaç sene sonra, sakın erhan yorum yapma, malumatfuruşluk aman! bir ıııııııııııııı yere açılmaması kaydıyla bağışlandı orijinalleri..."
  2. ilk baskısı 1960'ta yapılan hatıra kitabı, ıı. abdülhamid'in hükümdarlık ve sürgün yıllarında yaşadıkları görgü tanığı kızı tarafından sade bir üslupla anlatılmıştır. kitapta şaşırtıcı bilgiler de mevcut, birkaç tane paylaşalım;

    !---- spoiler ----!

    *abdülhamid her sabah duşunu alıp yoğun çalışan bir insan, 33 yıl değişmemiş bir alışkanlık. en sevdiği yemek omlet.
    *selanik'te bir evde hapsolunan abdülhamid, muhafızlardan yüzbaşı kürt salim'in kurşunundan şans eseri kurtulmuş. asıl ilginç olanı, bu çocuğu küçükken okutan kişinin yine abdülhamid olması.
    *abdülhamid'in muhafız alay komutanı fethi bey adında saygılı bir subay. bir muhafızının ismi de salih bey. tanıdık geldi mi? (bkz: ali fethi okyar) (bkz: salih bozok)
    *abdülhamid, beylerbeyi sarayı'ndaki hapis yıllarında şans eseri mustafa kemal atatürk'ü görmüş.

    ve en bomba olanı geliyor...

    *abdülhamid'i deviren mahmud şevket paşa, yıllarca abdülhamid'e ajanlık yapmış bir subay. 31 mart olayı'nın arka planı baya karışık olsa gerek...
    !---- spoiler ----!