1. Diyanete bağlı fetva hattının, internet sitesine yöneltilen sapkın soruya ‘Din referansı’ ile en az onun kadar sapkın bir cevap verildi.

    haber linki

    Bu arada aynı gün tiyatrocu ve yazar yekta kopan'ın yeni kitabı "aile çay bahçesi"ne bolu valiliğinin şikayeti üzerine, cinsel içerikli olduğu gerekçesiyle sansür uygulandı.

    haber linki

    yekta kopan'ın kitabını okumadım ama diyanetin fetvasının trilyonda biri herhangi bir sapkınlık olamaz diye düşünüyorum içinde. Öz kızına hallenen bu insanlar bize ne yapacak diye de düşünmeden edemiyorum.

    edit: inanmakta zorlananlar için gelsin sitenin ekran görüntüsü

    Bu arada diyanet daha önce aleviler'le evlenilir mi sorusuna verdiği cevabı da kaldırmış. toptan bir temizlik işine giriyorlar galiba, belki bu gazla nişanlılar el ele tutuşmamalı fetvasını da kaldırırlar belki.
    jan
  2. yalan haber olup olmadığından emin olmadığım haber. tamam alıştım birilerinin çıkıp böyle şeyleri din adı altında savunmasına ancak diyanetin bu tarz bir cevap vermesi inandırıcı gelmedi. şahsen görmeden inanmam diyorum.

    doğru olabilir mi diye soracak olursam da, lafügüzaf..

    edit: şu ülkede harbiden midesiz insanlar varmış.
  3. konu hakkında bir şey söylemek bile istemiyorum. gerçektir değildir hiç fark etmiyor, en iyisinin siklememek olduğunu fark ettim de...

    bir müslüman olarak hoca, şeyh veya din alimi denilen hiç kimseyi sevmiyorum. celaleddin rumi'yi falan da sevmiyorum. sevmek zorunda da değilim ama mesele bu değil. şimdi benim gibi iki gözü iki kulağı olan ve inandığım kitapta bir ayrıcalığının olduğu söylenmeyen insanların dedikleriyle neden iş yapayım ki? bir de üstüne mantıklı gelmiyorsa... burada "iş" dediğim şey dinimle alakalı şeyler.

    daha da kötüsü bunların ağzından çıkmış şeyler neden islam'ın kurallarıymış gibi kaynak gösterilerek birileri tarafından kullanılıyor. hadi tamam anladık kuran'ı yorumluyor veya tefsir ediyor. adı üstünde işte "yorum", bir güvenilirliği yok. en azından bana göre.

    hadi tüm bunlar yapılıyor, bari bunları yapmayan müslümanlara müslüman değilmiş gibi davranılmasın. bir yerde mevlana'yı sevmediğimi söylerken müslüman olduğumu da belirtmek zorunda kalıyorum. hele bir de karşımdakiler biraz beyinsizse demedikleri kalmıyor. ben de uzaklaşıyorum tabi sonra. hatta en başlarda rumi'nin kitabında okuduğum birkaç yeri kaydeder, onunla ilgili ayetleri de bulup gösterirdim konuşmak istediğim insanlara. kuran'da böyle mesnevi'de böyle, derdim. buna rağmen, rumi'ye laf etmeyi dinden çıkmak olarak gören insanlar oldu. sonra ben de bu konuda biraz daha asabiyet kazandım tabi. her neyse...

    şimdi "ne alaka?" diyebilirsiniz. bilmiyorum içimi döktüm sadece. ama benim kitabımda baba-kız ilişkisi helaldir diye bir şey yazmıyor.

    edit: son cümlede söylediğim "benim kitabım" tabiki kuran anlamında. benim kendi kitabımda da yok böyle bir şey ama orada kuran'ı kastetmiştim. yani demek istiyorum ki filanca hocanın dedikleri beni ilgilendirmiyor. ben kitabıma bakarım. haberdeki fetvaya göre de kurandan bir şeye dayanılarak cevap verilmemiş. "bu böyle demiş, bu böyle demiş." denmiş. işte beni onlar ilgilendirmiyor.
  4. şunu okuduktan sonra aklıma ilk gelen şey her cuma hutbesinden sonra imamın söylediği şu ayet oldu.
    "şüphesiz ki allah adaletli davranmayı, iyilik yapmayı ve akrabayı gözetmeyi emreder.felaketten , azgınlıktan , furşiyattanda men eder.allah size düşünüp yapasınız diye öğüt verir."(en-nahl, 16/90)
    bizim caminin imamı bayram hoca o kadar güzel okurki bu ayeti benimde aram kelime ve seslerle iyi olduğu için hemen ezberledim fakat başka hiçbir imamda bu kadar kafiyeli ve güzel söylenişine tanık olmadım.benim için cuma demek bu ayeti bayram hocanın ağzından duymak olmuştu.o kadar saf , öğretici bir ayet ki iyi hissetmemi sağılıyordu yada ben o zamanki kafamla öyle anlıyordum.
    önceleri etrafımda olan bitenden yola çıkarak yavaş yavaş islamı sorgulamaya başladım sonraysa diğer dinleri.sonuç insanda bitti.
    aslında belli başlı bir dinden bahsetmek yanlış.günümüzde din herkesin kendine veya işine geldiği şeye göre yorumladığı bir hayat tarzı oldu maalesef.
    demem o ki ; ben dinlere inanmayan bir insan olarak bu ayetten bu kadar etkileniyor ve hayatıma katabiliyorsam , sen bir inanan olarak neden hiç birşey hissetmiyor ve aksine sürekli sapıkça , uç şeyleri sorguluyorsun.merak ettiğim şey acaba helal olsa ki şunu yazarken bile tiksiniyorum o zaman ne yapacaksın mendebur.
    artık bu tür şeylere kulak tıkamanın zamanı geçti bile.özellikle ortada kalmış bir türkiyede hiç alakadar olunmaması daha iyi.merak etmeyin çok birşey kaybetmezsiniz.siz hiçbir etki altında kalmadan içinizden geldiği şekilde inanmaya devam edin.
  5. halihazırda "kendine ait" ahlak sahibi dindar kesimi etkilemeyecek, "aaa günah değilmiş hadi biz de yapalım" dedirtmeyecek fetva. hatta bir iki arkadaşımdan, çevremden bu açıklamadan sonra diyanete karşı sert tepkiler aldım. dindar olmayan kesim
  6. r2-d2
  7. bu rezaletin gerçekleştiği internet sitesi kapatılmış. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, bugün bazı internet sitelerinde çıkan haberlere ilişkin, "Din İşleri Yüksek Kurulumuzun böyle bir fetvası kesinlikle olmamıştır, olmaz, olamaz" diye buyurmuş. Keleş, Dini Soruları Cevaplandırma Platformu'nu da kapatmak zorunda kaldıklarını da eklemiş.

    onca kayıt varken durum belgelenmişken halen daha yalan söylemek de ayrı bir durum. yalan ve olanı inkar da yeni adetlerimizden, keşke bu konuda da bir fetva verip siteyi öyle kapatsalardı.

    haber linki
    jan
  8. yıllar önce ben daha ya ilkokul 5 ya da 6.siniftayim. birgun bir arkadas geldi ve bana şöyle dedi:
    - tin abutut sen aleviydin dimi.
    -evet aleviyim dedim ben de.
    -cem evine gidiyor musun dedi.
    -evet gidiyorum, cocuklugum hep cemlerde gecti dedim.
    -orda napildigini biliyosun yani dedi.
    -evet biliyorum tabi, simdi annemle oturuyorum ibadete katiliyorum ama cocukken cemevinde diger cocuklarla oynardik biz hep dedim. hakkaten de kostururduk en arkalarda kimse de bir sey demezdi, cocuktuk cunku. hangi cocuk hareketsiz 4-5 saat yerinde oturabilir ki?
    neyse o arkadas
    -sana bir sey sorcam ama kizma bana dedi.
    -tamam kizmam sor dedim.
    -yok ya sen kızar beni ögretmene şikayet edersin sormam dedi.
    -yaa sor lutfen diye ısrar ettim.
    sonunda bana sordugu soru ise "cemevinde babalar kizlariyla annelerde ogullariyla sinkaf yapiyorlarmis! dogru mu dedi" (tabi arkadas sinkaf demedi, cok daha acik cok daha cirkince soyledi.)

    sevgili sözlük üzerinden yillar gecti ben hic unutamadim bu sözü. başindan asagi kaynar suyun dökülmesi tam da buydu. o gun dun gibi gozumun önünde. arkadasa sadece "sacmalama ya biz öyle terbiyesiz insanlar degiliz" dedim baska da hicbir sey diyemedim. oturdum sirama, o kadar kotu hissetmistim ki anlatamam. icimden bir ses "var mi lan boyle bir sey" dedi, "o kadar da ceme gittim ama hic sahit olmadim" diyorum kendi kendime. o gun anladim bu insanlarin alevileri neden sevmedigini, ilk o gun o okulda ögrendim bize atilan iftiralarin asil sebebini. meger o yuzden biz kiraci oldugumuz dönemlerde kimse bize ev vermedigi icin annemin basortu takip uzun etek giydigini, komsularimizdan calistigi yere kadar kimseye neden alevi oldugumuzu söylemedigini, bizi surekli neden tembihledigini o gun anladim. oysa ben sadece camiiye gitmedigimiz icin sevilmedigimizi saniyordum. (ayrica annemin calistigi yer hala da bilmiyor sözlük.)

    neyse geri gidelim o güne. eve gittim ben boyle ayip bir seyi anneme sorucam ama soramiyorum. sonunda soramadigim icin
    -anne cem ne zaman var, ne zaman gitcez dedim.
    -daha var dedi.
    -olunca gidelim ama tamam mi dedim.
    -gidicez zaten kizim dedi.
    cok sonra cem oldu. o 4-5 saati yemin ederim gözlerimi dört acarak izledim. yoktu öyle bir sey iste. ne demek lan baba kizina, anne ogluna. ben annemle yanyana oturuyordum, karsida da abimle babam yanyanaydi iste goruyordum yoktu oyle bir sey. peki 11 yasindaki bir cocugun aklina bunu kim soktu sözlük !? internet falan filan da yok o zamanlar. o cocuk bunu nereden ögrendi !? evde ailesi boyle mi konusuyordu yani..

    dun bu haberi gorunce aklima ilk o gün geldi. iste dün birkez daha ögrendim ki yillar önce bana o soruyu soran arkadasimin beynine kendine din adami, musluman, allah yolunda, peygamber yolunda giden diyenler, kurani hatim indiren sapık ruhlu sahtekarlar işlemiş. gelecegin fetvacilari da böyle cocuklar olacak. yani asıl sinkaf sizin beyninize coktan yapilmis.

    hastalikli bir toplumun hastalikli dusunceleri birbirini hep böyle doguracak, hep böyle besleyecek.

    bu anlayisla alevilik bir islam inanci degildir. aleviler musluman degildir diyenler. evet cok haklisiniz. sizden degiliz! iyi ki değilim!
  9. "sabotaj ve saldırı" imiş resmi açıklamaya göre. arzu edersiniz inanabilirsiniz. ya da oturup yüzleşebiliriz içimizdeki sapkın yanımızla. inkar mı yüzleşme mi? hangisini tercih edeceğiz?
  10. böyle olayları gördükçe behçet aysan'ın "sesler ve küller" şiirinin şu vurucu kısmı aklıma geliyor.

    "yok başka bir cehennem
    yaşıyorsunuz işte..."

    kendisinin de, sivas katliamında katledilmesi, olayı daha da trajik hale getiriyor ne yazık ki.