1. yol bisiklet yarışı sezonunun; avrupa kıtasında başladığını haber veren, havaların henüz tam olarak ısınmadığı mart ve nisan aylarının hafta sonlarında, tek günlük olarak, genellikle belçika, italya, hollanda ve fransa topraklarında koşulan ve futbolda almanların kazandığı gibi genelde belçikalı bisikletçilerin kazandığı yol bisikleti yarışıdır.

    yol bisiklet yarışları 3 ayrı disiplinde yapılabilir;
    1- büyük turlar ( grand tour ) : 3 hafta süren ve tırmanış özelliği olan genel klansman iddialısı yarışçıların (bkz: alberto contador) (bkz: chris froome) (bkz: lance amstrong) kazandığı yarış tipidir. bu yarışlarda sprinterlerin kazandığı bazı düz ve geçiş etapları olsa da kazananı dağlardaki tırmanış etapları belirler.
    (bkz: fransa bisiklet turu - le tour de france)
    (bkz: giro d'italia - italya bisiklet turu)
    (bkz: la vuelta - ispanya bisiklet turu)
    2- haftalık turlar: haftalık turlar olarak adlandırılsa da 3 ila 6 etap olarak genellikle büyük turlar öncesinde yapılarak yarışçıların form tuttuğu turlardır. genel klansman iddialısı bisikletiçiler rakiplerini test eder, güreşe hazırlanan pehlivanlar gibi peşrev çekerler.
    (bkz: cumhurbaşkanlığı bisiklet turu - tour of turkey)
    (bkz: tour de pologne)
    (bkz: tour de suisse)
    3-bahar klasikleri: taktik mücadelenin en üst düzeyde yaşandığı tek günlük yarışlardır. genelde sadece bu tip yarışlar için hazırlanan puncheur ( pançır ) tipinde sprinterlerden hafif ama tırmanışçılardan ağır tipteki yarışçılar kazanır ( hele bir de belçika pasaportunuz varsa 1-0 önde başlarsınız ) ( tom boonen, philippe gilbert, fabian cancellara ). tabi ki sprinterlerin ve ya sonu hafif tepecikle biten yarışlarda rouleur tipdeki tırmanışçıların da kazanması mümkündür.

    günümüzde hepsi hemen hemen 100 yıllık olan başlıca bahar klasikleri şunlardır ;
    milan - san remo
    paris - roubaix
    e3 harelbeke
    tour of flanders
    strade bianche
    amstel gold race
    liege-bastogne-liege

    bahar klasiklerinin bazılarında bisikletçilerin uzun yol, zorlu iklim koşulları ( baharda genelde yağmur yağar bu coğrafyada ) ve diğer bisikletçiler ile olan amansız mücadelesine bir de parke taşları ( cobble stone ) ile yaptıkları mücadele eklenir. biz izleyiciler her ne kadar izlemekten zevk alsak da yarışçılar için tam bir işkence olur parke taşlı etaplarda yarışmak. parke taşlı etapların olduğu klasikler ; e3 harelbeke, gent-wevelgem, tour of flanders ve paris-roubaix'dir.

    bu sene ki önemli klasik yarışların takvimi ;
    19 mart / milan - san remo
    25 mart / e3 harelbeke
    27 mart / gent - wevelgem
    3 nisan / tour of flanders
    10 nisan / paris - roubaix
    17 nisan / amstel gold race
    24 nisan / liege-bastogne-liege