bal




  1. gerçek ballardan bahsedecek olursak;
    yaklaşık 3000yıldır insan beslenmesinde ve sağlığın geliştirilmesinde önemli bir rolü vardır.
    %40ı fruktoz yani meyve şekeridir. %34ü ise glikozdur. yenildikten hemen sonra, sindirime uğramadan emilerek kana karışır bu sebeple kan şekerini çok hızlı yükseltir.
    * bu sebeple diyabetik kişiler için yasak besinlerin başında gelir.
    10gramı (1 yemek kaşığı) 30kkal kadardır.

    klinik tecrübeye dayanarak değinmek istediğim bir iki önemli nokta var;
    -bal alerjik bir besindir. özellikle 1 yaşına kadar bebeklere kesinlikle verilmemelidir. alerjik-astımı olan kişilerde öksürük krizlerini arttırabilir.
    -soğuk algınlığı-boğaz ağrısı -öksürük şikayetlerinde bal tüketmek iyidir gibi bir inanış vardır. ancak bu herkeste geçerli değil. insanların bir kısmında bu alerjik etkisinden dolayı öksürüğü arttırabilir. tedavi umarken durum daha kötüye gidebilir.
    -çocuk beslenmesinde yapılan en büyük yanlışlardan biri çocuğa gece yatmadan önce ballı süt içirmektir. süt zaten (tadı şekerli gelmese bile) şeker^:laktoz^ oranı yüksek bir besindir. içine bir de bal karıştırıldığı zaman şeker içeriği çok yüksek olmaktadır.
    *gece içirilmesindeki önemli riski; uyumadan önce içilen ballı sütün boğazda bıraktığı şeker tortuları bakterilerin normalden de hızlı üremesine zemin hazırlar. bu da boğaz-kulak enfeksiyonlarına sebep olur.
  2. dünya'nın en güzel besinlerinden biri. ayrıca bozulmayan tek gıdadır(bildiğim kadarıyla).
  3. arı kusmuğu.
  4. (bkz: tereyağı)

    zorunuza mı gitti niye eksiliyorsunuz ki?
    bal-tereyağı ya...
    buzlu