1. hakkında birçok türk vatandaşının çok yüzeysel şeyler bildiği türk tarihinin en acı, en kötü dönemi. geri zekalı eğitim sistemimiz sağolsun bu savaşlar okullarda tarih kitaplarında iki paragraf ile geçiştiriliyor ve geçmişini bilmeyen hafızası olmayan nesiller yetişiyor. 1912-1913 yılları arasında gerçekleşen iki savaş.

    peki bu savaşlar neden bu kadar önemli? ilk defa mı toprak kaybettik? kurtuluş savaşından da mı önemli?

    bu savaşlar sonunda balkanlar'ı kaybettik, canımızı, kanımızı, kalbimizi. osmanlı devleti hiçbir zaman bir anadolu-asya devleti olmadı, osmanlı her zaman bir balkan devletiydi. türkiye cumhuriyetinin osmanlı devletinin reddi miras yapmış evladı olduğunu düşünürsek ki öyledir, durumun vehameti daha iyi anlaşılır.
    balkan ismi türkçedir, o coğrafyaya orta asyadan gelip ismini veren millet biziz.

    saraybosna şehri bizzat türklerin kurduğu bir şehirdir, anadoluda bile böyle bir örnek yoktur.

    selanik, plevne, filibe, üsküp, manastır.... bu şehirler erzurumdan, vandan, trabzondan önce fethedildiler yani erzurum van trabzon ne kadar bizim şehirlerimizse balkan şehirleri on kat daha bizim şehrimiz.

    osmanlı'nın birçok büyük yatırımı da aklı da balkanlardaydı 5 milyon müslüman yaşıyordu kaybedilen balkan topraklarında, cumhuriyet ilan edildiğinde nüfusumuzun 10 milyon olduğunu söylersem daha net anlaşılır kaybımızın büyüklüğü.

    alman halkına soruyorlar tarihte almanların başına gelen en büyük felaket nedir diye çoğunluk 30 yıl savaşları diyor. toplumsal hafızaya bakın 500 yıl önceki savaşı hatırlıyorlar nelerin kaybına neden olduğunu biliyorlar ve dünya savaşlarından bile büyük felaket olarak görüyorlar.
    peki biz yüzyıl önceki büyük felaketimizi neden bilmiyoruz umursamıyoruz? belki de artık istanbul'un fethinin kutlanması gibi ezik, buralı olmadığımızı belli eden aktiviteler yerine daha mantıklı işler yaparız.
  2. justin mccarthy`nin karsilastirmali nufus bilgileri ile topraklarindan surulen 5 milyon turkun durumunu anlattigi savas. kitabi icin: http://www.amazon.com/Death-Exile-Justin-McCarthy/dp/0878501150
    etnic cleansing denilen etnik temizlik adli olgunun 5-6 devlet tarafindan tam saha uygulanmasinin gosterildigi savastir. selanik gibi guzel bir yahudi kentinin 2 yilda butun etnik unsurlardan temizlenip yunanli yapildigi savastir. hasan tahsin pasa gibi tarihe mal olmus turk kalitesizligi orneginin selanikin anahtarini yunanlilara verdigi savastir.

    ayrica 100. yilinda turkiyede kimsenin umrunda olmamis savastir. aslinda su anki kalitesizligimizin 100 yil once de oldugunu anlayabilsek belki bi titreyip kendimize gelebilirdik.
  3. birinci balkan savaşı'nı büyük hıyanetler sonucu kaybettik. esat toptani isimli komutan savunma yapacağına arnavutluk isminde devlet kurdu, hasan tahsin paşa tek bir kurşun atmadan selanik vilayetini teslim etti, ordu içinde ittihatperver ve hürriyetperver subaylar arasındaki ikilik eşgüdümü bozdu, ege donanması yunan donanmasına mağlup olarak batı trakya'ya asker çıkaramadı ve gidişat aleyhimize sonuçlandı.
  4. fransız ihtilali sonucu ortaya çıkan özgürlük rüzgarından osmanli imparatorluğunun üzerine düşen pay.

    öte yandan osmanliyi ve islam felsefesini balkanlardan uzaklaştırma çabası da denilebilir balkan savaşlarına.

    zayıflayan ve sanayi devrimini yakalayamayan imparatorluğun çöküşü de diyebiliriz.