1. prut savaşı'nda, mareşal şermetiyef ilk barış teklifini yaptığında baltacı mehmet paşa kuşatmayı devam ettirir.

    buraya kadar olan hikayeyi zaten biliyorsunuz. asılı cümbüş şimdi başlıyor. çünkü ne rus ne de osmanlı kaynaklarında, katerina'nın (1712 de çariçe oluyor) şermetiyef'in izni ile savaşa gittiği gerçeği yazmamaktadır.

    garip olansa, baltacı'nın yaşının bunu elvermeyeceği söylenmesidir. böyle bir durum yoktur. baltacı o tarihte 48 yaşında olmasına rağmen bazı kaynaklarda 80 yaşında gösterilmektedir. ^:swnh^

    katerina o tarihlerde zannedildiği gibi moskof'ta değildir. helali petro ile tuna boylarındadır.

    gelelim o akşama; katerina aşkımmadarası petro'dan habersiz kuşatma muhasarasından sıyrılıp osmanlı kampına gelmiş, nöbetçilere "haşmetli sadrazamıma mesaj getirdim." diyerek içeri sızmıştır. çünkü osmanlılarda kadın ajan kullanarak bilgi koparmak oldukça yaygındı.

    çadıra girince ( o sıralar askeri şura rus kızlarını nasıl elden geçireceklerini tartışılmaktadır) baltacı onu farketmiş; bir el hareketi ile çadırı boşaltmıştır. artık çadırda yalnızlardır.

    o gece ne olduğu tam olarak bilinmemekte olmasına rağmen petro'nun tütün kıyıcısı igor, petro'nun kızlarından birinin baltacı'dan olduğu iddialar etmektedir. (moskof'un taşları dökülüyor yaprakları, syf.31) hatta sonradan çariçe olan yelizaveta'nın baltacı'dan olduğu iddialar edilmiş, ama sonradan bu iddia çürütülmüştür.