1. şehir kurma tarzında bir strateji oyunu olan banished, sürgün hayatı yaşayan bir grup insana yeni bir yaşam alanı oluşturmanızı sağlıyor. şehirden çok aslında bir köy kuruyorsunuz. tarlada ekin yetiştirip, balık tutabilir; avcılık-toplayıcılıkla uğraşıp, madende çalışabilirsiniz. ve bunlardan çok daha fazla işle uğraştırabilirsiniz halkı.

    oyunun amacı; nüfusu arttırıp, sağlıklı bir şekilde yaşatarak, köyün gelişimini sağlamak. bu kadar da basit bir işleyişle oynanıyor aynı zamanda.

    2014 şubatında çıkan bu oyunu, o zamandan beri, yoğunluktan beynim bulanmışken biraz beynimi boşaltıp, sakinleşmek ya da dinlenmek için oynuyorum diyebilirim.

    hem oynayan youserlar için, hem de yeni oynayacaklar için bir kaç ufak tavsiyemde şurada dursun:

    -oyuna başladığınızda, köyün ilerleyeceği yönü daha düzlük tarafa doğru seçin. dağı aşıp geçmeleri epey uzun sürüyor çünkü.

    -merak edip ilk önce ev inşaa etmek isteyeceksiniz ama bunu sonraya bırakın. göçmenler ayrı evlerde yaşadıklarında nüfus gelişmiyor. ve bir evde çok kalabalık olduklarında da. çekirdek aile mantığında düşünelim hatta. çalışacak yaşa gelmiş bir çift farkettiğiniz de yeni ev o zaman yapabilirsiniz.

    -yemek için önceliğin bir tarla kurmak olsun. ardından nehir kenarına bir balıkçı kulubesi kurmak. kısa vadede ikisi rahatça idare edebilir.

    -aynı zamanda toplayıcılar ve avcılarda bir an önce yerleştirmeye bakın. yemek konusunda uzun vadede çok rahatlatırlar.

    -fazla geçmeden hemen bir oduncu, demirci ve terziniz olsun.

    -bir şey inşaa etmeden önce o bölgeyi gidin kendiniz temizleyin. üstündekilerin işçiler tarafından kaldırılmasını beklemek çok zaman kaybı.

    -yoğun bitki olan bi bölgeyse de, üstündeki şifalı bitkileri bir herbalist kurup toplanmasını sağlayın, boşa gitmesinler. bunun iyi günleri kadar salgın hastalık yayılan dönemleri de var.

    -ilk zamanlar trade ya da market kurmanıza gerek yok. ve başladığınız bölgede illaki bir hayvan olacaktır. bir pasture yapıp yemek stoğunu arttırabilirsiniz. aynı zamanda giyecekte burdan gelen yünlerle yapabilirsiniz. daha sonra olmayan hayvanları zaten trade'de bulabilirsiniz.

    -taş ve demiri mümkün oldukça kendiniz toplayın. maden kurmayı biraz ileriki plana atın. nüfusunuz kalabalıklaşınca en azından. çünkü maden işçileri daha erken yaşlarda ölebiliyor. boşu boşuna nüfus azalmasın.

    -son olarak da yeterli işçi sayım elimde var dediğinizde de gidin bir okul yapın. eğitimli halkımız daha uzun yaşayıp, üstüne ağaç falan düşürmekten ölmeyeceklerdir en azından.

    iyi oyunlar olsun. ^:gülücük^
  2. iki sene önce çıktığında oynarken babam gelip oğlum bana da yüklesene bu oyunu demişti. oyunun temellerini öğrettikten sonra kendi haline bıraktım. bir kaç ay boyunca oynadı, sonra mod da yükledim. bu adam sıkılmadan ne oynuyor diye kayıtlarına göz atarken beynimden çarpıldım arkadaşlar.yüzlerce save dosyasında farklı haritalarda birbirinin aynı köyler... simülasyon başında panoptikon oluşturmuş. sanki köy, köy değil auschwitz öyle düzenli, öyle verimli. karşımda böyle bir örnek olsa da aslında oyunun uzun süre gideri yok. oynaması yavaş ve rahat ama yapacak fazla bir şey bulamıyorsunuz. birkaç haritadan sonra her şey otomatik gibi gelmeye başlıyor. dwarf fortress'ın aşırı aşırı basitleştirilmiş görsel hali denilebilir. ya da tropico'nun ortaçağda geçeni.
    zei
  3. aylar,yıllar önce oyun daha steam'e gelmeden bir forumda görüp indirmiştim ilk versyonunu.
    10-20 dakika oynadım. ne yapacağımı anlayamamıştım, en sonunda köylüler açlıktan sağa sola kaçmaya başladı ve öldüler.oyunu sildim. bir dahada yüklemedim.
    ama steam yaz indirimleri gelince almayı düşünüyorum. heves ettim.
  4. gerçekten piyasadaki şehir simülasyon oyunlarına ufacık boyutuyla taş çıkaran yapıt. oyuna bir miktar köylü ile başlıyorsunuz. temel ihtiyaçlarını karşılamanız gerek özellikle yemek barınak ve yakacak problemi ilk başlarda can sıkabiliyor. asla bir stabilizasyon yakalayamazsınız muhakkak birşeyler ters gider ve düzeltmek zorundasınızdır. özellikle ticaret ve göçmenleri köye kabul etme olayları çok keyiflidir. göçmenleri önce geçici barınağa daha sonra yavaş yavaş evlerine yerleştirirsiniz. tabi onların bir anda topluca gelmesi köyün ekonomik olanaklarını alt üst edebilir o yüzden kabul ederken dikkatli olmak güzide ülkemizin "zeki yöneticileri" gibi olmamak lazım.

    ilk başlarda sıkıcı gelebilir ama azıcık mantığını kavradıktan sonra inanılmaz keyif alacağınızı şahsen garanti ediyorum. planlama konusunda çılgın projeleriniz olacak belki iki kilometrelik köprüler dağ geçitleri yapacaksınız işçilerin yolunun kısalması için. oynayın oynattırın arkadaşlar.