1. abd'nin 44. ve ilk siyahi devlet başkanı.
  2. hakkında pedofili söylentileri çıkmaya başlayan eski abd başkanı.

    sadece kendisinin değil ekibinden bazı kişilerin (örneğin hillary clinton) de işin içinde olduğu söyleniyor.
  3. 20 ocak 2017 de görevi halefi donald trump'a bırakacak olan, bu sebepten de son dönemlerde baya bir kıymete binen abd başkanı. benim asıl anlamadığım amerika dışından, özellikle de ülkemiz özelinde insanların gösterdiği tepkiler. kimileri trump geldi öldük bittik diyor, kimileri obama'ya övgüler düzüyor. sevgili arkadaşlar son 3-4 sene (daha geriye de götürülebilir) içerisinde ülkemizde ve çevre ülkelerde yaşanan buhranları önlemek adına muhteşem başkan obama döneminde abd ne adımlar attı hiç düşündünüz mü? ruslar ukrayna topraklarını taciz ederken kılını kıpırdatmayan başkan obama'ydı. işid ortaya çıkıp ön asya topraklarında terör estirirken yıllarca adım atmayan, şimdi sözde "kurtarmaya" çalıştıkları musul gibi stratejik, ekonomik ve tarihi öneme sahip onlarca yeri bir terör örgütünün haracına bağlanmasına göz yuman da pek saygıdeğer başkanımız obama'ydı. sözde arap baharı adı altında her yer kan gölüne dönerken işine gelince libya'da nato çatısı altında uçaklarla müdahalede bulunan ama suriye'de bir uçak uçurmadan bizi savaşa sokmaya teşvik eden de obama'ydı.

    suriye’de iç savaşın başlaması sonrasında yaşananlar, sağlam hafızların unutmayacağını düşündüğüm ayla bebekle sembolleşen bir insanlık dramını dünyanın büyük bir bölümüne özellikle de türkiye’ye yaşattı. sosyal, ekonomik, kültürel yaşamımıza etkisi ve entegrasyon süreci belki de on yıllar sürecek üç milyondan fazla mülteci amerikalı “müttefiklerimizin” suriye içerisinde güvenli bölge oluşturmaya yanaşmaması yüzünden ülkemiz sınırlarından içeri aktı. bölgede yaşanan otorite boşluğunu işid ve pkk gibi terör örgütleri seve seve doldurdu. (türkiye'nin de elbette bu yaşananlarda kesinlikle çok büyük bir payı var ama yazının konusu değil.) suriye topraklarında birbirini yiyen bu iki terör örgütünden birisi aralarında sanki bir ayrım varmış gibi kamuoyunda meşrulaştırılırken öteki öcüleştirildi. an itibariyle sınırlarımızın az ötesinde abd’nin gocunmadan müttefikim diyebildiği pkk bayrakları ile abd bayraklarının yan yana dalgalandığı köyler, şehirler durmakta. suriye’de bize pkk unsurlarının fırat’ın doğusuna geçeceğinin teminatının verilmesinin üzerinden aylar geçmesine rağmen halen batıya ilerleyişleri devam ediyor. türkiye ne musul ne de rakka’da işidle savaşmak için adım atamazken pkk bölgede düzenlenen her operasyonun demirbaşı gibi hareket edebiliyor. amerika ile aramızdaki sorunlar işid veya pkk meselesi ile de sınırlı değil. 15 temmuz’da yaşanan darbe girişiminin sorumlularını teslim etme konusunda gönülsüzlüklerini saklama ihtiyacı hissetmedikleri gibi, “muhataplarımız tutuklandı” gibi darbe girişiminde bulunan subaylarla olan ilişkilerini gözümüze sokar açıklamalar yapmaktan da çekinmiyorlar.

    söylediklerimde esasında bilinmeyen şeyler yok. bunun farkında olmakla beraber obama’yla geçirdiğimiz son seneleri ülkemiz gözünden değerlendirirken yaşananları mümkün olduğunca kendime de yazıyı okuyanlara da hatırlatmaya çalıştım. afganistan ve irak savaşları’nın faturası eski başkan bush’a kesilirken son yıllarda coğrafyamızda yaşanan kaos ortamı için obama yönetiminin yeterince suçlanmadığını düşünenlerdenim. trump dünya barışına ne getirecek neleri götürecek bunu görmek için henüz erken. ama obama'nın 8 sene yönettiği amerika'nın dünyaya bıraktığı miras da hemen önümüzde duruyor. pizzacıda pizza yedi, musluktan su içti, göbek adı hüseyin diye sevgi pıtırcığı, barış güvercini bir obamayı yutturmaya çalışıyorlar. siz yutmayın arkadaşlar.