1. kuzey ispanya ile güney fransa arasında, pirenelerin eteğinde bulunan ve bask dilini konuşan insanların yaşadığı yer.
  2. ispanya'da bağımsızlık mücadelesi veren ülke.
  3. şibumi'nin muhteşem kahramanı nicholai hel'in romanda ikamet ettiği yer.
  4. ispanya'nın kuzeyindeki bir bölge.
    bu bölgedeki insanların kan grubu %90 rh (-) imiş. (dünyadaki diğer her yerin tam tersine.)
  5. bask bölgesinin en büyük şehri bilbao, ispanyanın en pahalı şehirlerinden biridir. dili baskça, athletic bilbao milli takımları gibi ve kafanızı çevirdiğiniz herhangi bir yerde takım logosunu görmek mümkün, o denli bağlıdırlar futbol takımına. her sene ağustos ayı sonunda bir haftalık bir festival düzenlenir gidip eğlencenin dibine vurabilirsiniz.

    düzeltme: enis buyutucu hocamın uyarısı üzerine bilbao başkent değil, bask bölgesinin nüfus olarak en büyük şehri olacak. ayrıca başkent için (bkz: vitoria-gasteiz)
  6. donostia/san sebastián ve etrafındaki köyler ve kentler candır. düzenli, temiz, heryere yürüyerek veya bisiklete binerek gidebildiğimiz bir şehir. mimarisi de inanılmaz hoş. ahalisi de oldukça efendi, çoğu ispanyolca, fransızca ve baskça bilmektedir. yemekleri ayrı bir güzel, en ucuz barda veya restoranda bile enfes tatlara rastlamak mümkün. sebzeler marketten değil, doğrudan köylülerden alınır, onun için taptaze sebzeler makul bir fiyata elde edinmek çok kolay. bask bölgesini gezerseniz mutlaka bir iki gün san sebastian'a ayırmanız tavsiye edilir...
  7. ispanya'nın 17 özerk bölgesi var. bask bölgesi ispanya'nın bu 17 özerk bölgelerinen biridir. ancak, concierto vasco diye bir şey olduğu için ekonomi statüsü diğerlerinden biraz farklı. bask bölgesi ise 3 ili kapsıyor: guipuzcoa (başkenti donostia/san sebastián), vizcaya/bizkaia (baskenti bilbao) ve alava/araba (başkenti gazteiz/vitoria). ayrıca navarra bölgesinin bazi ilçelerinde baskça konuşulmaktadır. bask bölgesinin diğer kısmı fransa'da kalıyor. fransız tarafında gelenekler ve özel bask mimarisi daha güzel bir şekilde korunmasıyla birlikte dili neredeyse kaybolmuştur. fransız bask bölgesinde bask dilini canlandırmak için ispanyol bask özerk hükümeti tarafından kampanyalar düzenleniyor ve maddi ve manevi destek veriliyor.
  8. ömrümün 6 ayını başkenti vitoria da geçirdiğim bölge
    kafamda yüksek refah seviyesi, düşük suç oranları ve huzur olarak kalmış
    kelimenin tam anlamıyla keyif pezevengi halkı
    pazar tatil
    aksam 7de publar hariç her yer kapanır
    öğle siesta 4 saate kadar çıkabilir
    gece 12 ye kadar sokaklar yaşlıların
    sabaha kadar gençlerin
    huzurun getirdiği huzursuzluğun tarifi yok yalnız
    basque dili unutulmaya yüz tutmuş durumda
    selamlaşmalar hariç bileni yok
    bir öğretim politikası olarak dil ilk öğretim düzeyinde zorunlu ders haline getirilmişti
    2011 de bıraktığımda şehir ve bölge böyleydi
    şimdi nasıldır bilmem ve geri dönmeyi de hiç düşünmüyorum
  9. baskça avrupa'da konuşulan en eski dildir. arjantin'de ciddi oranda bask kökenli nüfus vardır. che guevara, jon kortajarena bask kökenlidir. ayrıca san sebastián uluslararası film festivali de bu bölgede yapılır.
  10. madrid ve barcelona hariç ispanyanin genelinde ogle arasi gerektiginden fazla uzun (saat 2den 5e kadar mekanlar kapali) gelebilir. ispanyollar evde ogle yemegi aile birlikte sohbet ederek yiyip sonra biraz siesta yapip full enerji ile calismaya devam eder. yemek sefasi ispanya'da cok uzun, ve sobremesa diye bir olay var. yani, yemek yedikten sonra sutlu kahve esliginde adamlar sofrada muhabbet etmeye devam ediyor. ne yazik ki buyuk sehirlerde bu guzel gelenek kaybolmaya yuz tutmustur.

    ve tabii, bu kural bask bolgesi icin de gecerli. ayrica, pazar gunu kafeteryalar ve restoranlar haric genelde merkezde yer almayan her magaza ve dukkan kapali.

    ispanyollarin siradan bir pazar guni asagi yukari boyle: sabah gec kalkip saat 12de en guzel elbiseleri giyerek ayine katilir. sonra arkadaslarla vino + tapas sefasi yapilir. sonra ogle yemegi yenir. sobremesa olayi. sonra siesta (ideal suresi 30-45 dk). sonra saat 9-10a kadar disarida milletle takilmaya devam. 10 eve donus yapilir, biraz televisyon izleyip uyurlar.

    bask, katalan, galicyali, enduslu vs vs farketmez, bu boyle vesselam. tabii ki adamlar calisiyor, ama hayatin tadini cikarmayi iyi bilirler.